Фъстъците са ценна маслодайна култура от семейство бобови. Произхождат от Южна Америка. В Европа те са пренесени от Азия. В България тази култура започва да се отглежда по-късно, в края на 19 и началото на 20 век главно в южните райони на страната.

Фъстъците са топлолюбива, светлолюбива и влаголюбива късна пролетна окопна култура. Те поникват при минимална температура над 14-15° градуса. В по-късните фази от вегетацията си изискванията на растенията към топлинните условия рязко се повишават.

Големите температурни амплитуди се отразяват неблагоприятно на развитието им. Оптималните температури за вегетацията на фъстъците са от порядъка на 26-28 градуса.

У нас основно се произвеждат сортовете фъстъци Садово 2609 и Калина. Сравнително нови високопродуктивни българските сортове са Росица, Орфей, Кремена, от които при добра агротехника се получават добиви над 400-450 кг/дка.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 18 май.