Д-р Емилия Бенова

Сезонът на полените е мъчителен за много хора. Те се борят с течащия нос и сълзящите очи.

Лечението с антихистамини донякъде се справя с тези симптоми, но предизвиква вялост, умора и сънливост. Съществуват и билки, които по естествен начин облекчават сезонните алергии.

Коприва

Известна е с противоалергичните си свойства. Чаят от нея, приеман продължително, нормализира реакцията на имунната система и се използва за профилактика на астма и сенна хрема. Достатъчно е да се пият 2 чаени чаши от него в най-рисковите месеци.

Гинко билоба и пикногенола (екстракт от средиземноморски бор)

Известни са с това, че подобряват кръвообръщението и работата на имунната система. Освен това предотвратяват освобождаването на хистамин, който причинява възпалителната реакция.

Билката чобанка

Тестовете с нея показват удивителни резултати. Установено е, корените на растението съдържат веществото петасин - то действа подобно на най-използваните антихистаминови медикаменти, но има по-дълготраен ефект и не причинява сънливост. Чобанката расте и у нас и лесно може да се намери по билковите аптеки.

Шипка

Тя съдържа висока доза витамин С и биофлавоноиди - комбинация, която нормализира имунния отговор на организма при среща с алергизиращите полени. Редовната употреба на шипки под формата на чай или сушени плодове е ефективна защита срещу неприятните симптоми.