Но само тези, които засенчват и пречат

Премахването изцяло или частично на страничните леторасли /колтуци/ е колтучене.

Когато лозите се прищипват или кършат, се развиват силни колтуци.

В някои случаи те се използват за формиране на кордони при младите лози или за възстановяване на измръзнали главини.

Да се знае обаче, че пъпките на колтуците имат нормална родовитост и по-висока студоустойчивост от тези на основните леторасти! И могат да се използват за плододавяне в някои години след силни зимни студове.

Има различни варианти:

При слаби, дори и при умерено растящи лози се развиват слаби колтуци - до 4-5 см.

Тогава не се налага премахването им, тъй като те сами опадват.

При буйно развиващи се лози и силни странични леторасли, които засенчват гроздето и пречат на зреенето и опазването му от болести и неприятели - колтучене се налага почти винаги.

Внимание:

Правилно е при операцията да се запазват по 3-4 листа в основата на всеки колтук.

Има сортове грозде като Алфонс Лавале, Мискет хамбургски, Юни блан, които развиват големи листа - те закриват ресите и заедно със страничните леторасли пречат на достъпа на въздух.

Лошото опрашване на посочените сортове се дължи в значителна степен на такова зашумяването на ресите им.

Ето защо при тях е полезно преди цъфтежа да се премахнат изцяло колтуците в основната част на главния леторасъл до ресите.

По-високо разположените колтуци, които са над ресите, трябва да се прищипват на 3-4 листа.

Пълно премахване на страничните леторасли се налага още в един случай - при буйно растящи асми, на които гроздето силно се засенчва.