Но само тези, които засенчват и пречат
Премахването изцяло или частично на страничните леторасли /колтуци/ е колтучене.
Когато лозите се прищипват или кършат, се развиват силни колтуци.
В някои случаи те се използват за формиране на кордони при младите лози или за възстановяване на измръзнали главини.
Да се знае обаче, че пъпките на колтуците имат нормална родовитост и по-висока студоустойчивост от тези на основните леторасти! И могат да се използват за плододавяне в някои години след силни зимни студове.
Има различни варианти:
При слаби, дори и при умерено растящи лози се развиват слаби колтуци - до 4-5 см.
Тогава не се налага премахването им, тъй като те сами опадват.
При буйно развиващи се лози и силни странични леторасли, които засенчват гроздето и пречат на зреенето и опазването му от болести и неприятели - колтучене се налага почти винаги.
Внимание:
Правилно е при операцията да се запазват по 3-4 листа в основата на всеки колтук.
Има сортове грозде като Алфонс Лавале, Мискет хамбургски, Юни блан, които развиват големи листа - те закриват ресите и заедно със страничните леторасли пречат на достъпа на въздух.
Лошото опрашване на посочените сортове се дължи в значителна степен на такова зашумяването на ресите им.
Ето защо при тях е полезно преди цъфтежа да се премахнат изцяло колтуците в основната част на главния леторасъл до ресите.
По-високо разположените колтуци, които са над ресите, трябва да се прищипват на 3-4 листа.
Пълно премахване на страничните леторасли се налага още в един случай - при буйно растящи асми, на които гроздето силно се засенчва.
Коментари