Премахването на връхчетата на летораслите с 1-2 недоразвити листенца има за цел да ограничи изресяването и да регулира растежа.

В ранна възраст летораслите и ресите се развиват за сметка на резервните вещества на главината и се появява конкуренция между тях. Подобна конкуренция може да се прояви и по-късно.

С премахването на върха се прекратява за известно време растежът на леторасъла.

Благодарение на това се отправят много повече хранителни вещества към ресите.

Не се прищипват слаби леторасли

Това не се прави и при слаби лози и при леторасли от чепове, които ще се използват при следващата резитба.

Внимание: При високостъблените формировки прищипването се препоръчва като метод за ускорено формиране на младите растения или за възстановяване на измръзнали главини.

В такива случаи се разчита на развитието на колтуци, които впоследствие се използват за формиране на кордони, рамена или плодни звена.

Времето на прищипване се определя от целта:

Когато с него се цели да се предотврати превръщането на ресите в мустаци, то трябва да се извърши рано, след като се появят ресите. Лесно е с пръсти да се откъсват връхчетата на силните леторасли през междувъзлието - над по-горната реса.

По-склонни към източване са десертните сортове като Болгар, Шасла, Италия и др.

При винените и стъблено отглежданите източване почти не се проявява, затова при тях прищипване в ранна фаза не се налага.

Против изресяването по време на цъфтежа най-добре е прищипването да се направи 4-5 дни преди цъфтежа - в резултат се получават по-добро завързване и по-сбити гроздове.

Към изресяване пък са склонни някои винени сортове като Ркацители, Саперави, Мискет червен, Тамянка, Мискет врачански, а от десертните - Мискет хамбургски и Бяло без семе.

При останалите десертни прищипване по време на цъфтеж не се препоръчва - за да се избегне образуването на много сбити гроздове, което при тях е нежелателно.