Спасeте с тях лозите и асмите от зашумяване, осигурявайки им въздух и светлина

Резитбите на зелено при лозата и асмата още се наричат летни, защото се провеждат през периода на вегетацията.

Те обхващат операциите филизене, прищипване, кършене, колтучене, колцуване, прореждане на гроздове и листа.

В миналия брой обяснихме за филизенето, което е може би най-важното, защото с него се премахват излишните леторасли от главината. То е допълнение на основната резитба и спасява от лакомците, които ядат храната и зашумяват лозата, а пречат и за достъпа на въздух и светлина до ресите.

Фактически филизенето привежда броят на гроздовете в съответствие със силата на лозата и по такъв начин осигурява висок добив и доброкачествено грозде.

Внимание: филизенето е абсолютно необходимо мероприятие при формирането на млади лози. Най-добре е всички ненужни леторасти да се премахват на зелено, когато достигнат височина 15-20 см.

Филизенето на плододаващите лозя е друго - то се извършва след появата на ресите, за да се разграничат плодните от безплодните леторасли. При почти всички сортове се налага то да се прави.

Операцията е задължителна при формирането на младите лози. Най-добре е всички ненужни леторасти на лозата да се премахват на зелено, когато достигнат височина около 15-20 см.
Операцията е задължителна при формирането на младите лози. Най-добре е всички ненужни леторасти на лозата да се премахват на зелено, когато достигнат височина около 15-20 см.