Много приятно на вкус, напомня на мед и е изключително полезно

Продукти: 350-400 г цветове от жълтурчета (приблизително 400-420 цвята), 1 кг захар, 1 л вода, 1/2 ч. лъж. лимонена киселина

Поставете съда с цветовете за няколко часа в хладилника. Задължително завийте добре съда с домакинско фолио за свежо съхранение, за да избегнете някоя мравка или друго насекомо да попадне в хладилника. След като махнете фолиото, старателно почистете от всякакви живинки.

Измийте много добре цветовете, а по-добре е да ги накиснете във вода за една нощ. Така ще махнете горчивия сок.

Прецедете с гевгир. Прехвърлете в тенджера и залейте със студена вода (1 литър). Поставете на котлона и варете около половин час. Оставете за няколко часа, а най-добре за през нощта.

Прецедете през марля. Ще получите течност с много тъмен цвят. Добавете 1 кг захар и отново върнете на котлона. Бъркайте докато захарта се разтвори.

Добавете лимонената киселина. Вари се докато сиропът се сгъсти - около половин час. Оставете да изстине и налейте в буркани.

Вкусът на този “мед” наистина е необикновен.