Опитът на Украйна показва, че е изключително полезно и всеки по-голям фермер е в състояние да си го позволи

Автоматичните метеорологични станции (АМС) - това е инструмент, без който е немислима работата на всеки земеделец. С тяхна помощ може не само да се води статистика за метеорологичните условия, но и да се прогнозира развитието на заболяванията и поведението на вредителите. Цената от 1,5 до 7 хиляди евро (плюс абонаментната такса за достъп в размер на 200 евро годишно) не е малка, но се възвръща. И съдейки по предложенията на пазара, не е пречка за много от фермерите. Фирмите, предлагащи АМС на пазара през тази година регистрират ръст на продажбите в няколко пъти.

Опирайки се на показателите на метеорологичните станции фермерите могат:

да намалят разходите на фунгициди и вода;

да прогнозират развитието на заболяванията;

да определят оптималното време за опръскването;

да определят точното количество на изпаряваната влага;

да сравняват метеорологичните условия в различните стопанства и много друго.

Съвременните метеорологични станции излизат извън буквалното значение на името си. АМС имат голяма функционалност, превръщайки се в цялостни системи за контрол върху множество разнообразни характеристики на локалните агробиологични условия. Ако преди под метерологична станция се е разбирало ветропоказател, анемометър, барометър и съд за измерване на влагата, то днес освен тях, както и приемник/предавател на радиосигнал, слънчева батерия, АМС се допълват от сензори за измерване на характеристиките на почвата и оросяването.

Правилото е едно - колкото повече елементи има в АМС, толкова по-уверено може да се гледа в бъдещето.

Сензори

Всеки производител предлага базов комплект сензори, който е необходим за проследяването на основните показатели на околната среда и растенията, а именно: датчици за определяне на температурата на околната среда, посоката и скоростта на вятъра, относителната влажност, атмосферното налягане, количеството на падналата влага (в това число през зимата), влажността на листата, количеството на слънчевата радиация и фотосинтетичната активна радиация.

По желание, АМС може да бъде допълнително окомплектована с множество други сензори за определянето на следните параметри:

сумарно изпаряване на влагата;

температурата на точката на росата;

дължината на стеблото;

дебелината на плодовете и клоните;

наличието на определен вид насекоми и болести (снимка на листната повърхност и визуално сравнение с познатите изображения);

температурата на излъчванията в инфрачервения спектър (нагряване на растенията);

височината на снежната покривка ( в това число въз основа на показателите на оптичен електронен лазер);

измерване на шума;

измерване на нивото на СО2

Фирмите производителки предлагат и оборудване, което се монтира отделно от метеорологичната станция и дава показания, извлечени от почвата и системите за напояване. Датчиците за измерване на разнообразни свойства на почвата правят замервания през всеки няколко сантиметра (обикновено 10 см) на определена дълбочина (до 60 см и повече). Възможно е измерването на следните характеристики на почвата:

температура;

влажност;

засоленост;

електропроводимост;

диелектричен потенциал на водата в почвата;

потенциал на почвената влага (датчик-тензиометър)

киселинност.

Датчиците, които се поставят на дъждовалните системи определят:

налягането на водата в крилата;

посоката на крилото;

ъгъл на наклона на крилото;

скорост на въртене на крилото;

разход на вода.

Датчиците на дъждовалните системи се допълват с почвени датчици, които регулират поливането. Очевидно е, че списъкът с датчици може да бъде продължен, а разновидностите им зависят от фантазията на фермерите и възможностите на производителя. В зависимост от вида на конкретното производство се променя и базовият комплект датчици. За отглеждането на традиционните зърнени култури са необходими, на първо място, датчици за влагата, скоростта на вятъра, количеството на валежите, датчици за температурата на почвата и за височината на възела на братене. За производителите на картофи ще са необходими датчици за температурата и влажността на повърхността на почвата, както и датчици за слънчевата радиация.

Полза

Стойността на АМС напълно се оправдава. Фермерът получава свободата да прогнозира развитието на болестите и поведението на вредителите. С оглед на увеличаването на температурата и влажността на въздуха, компютърната програма пресмята появата на насекоми и заболявания. За картофите има няколко модела на развитието на фитофтората. С помощта на тези модели може да се определи датата на първото опръскване, както и интервалите между обработките. Агрономът получава възможността да изпреварва събитията и по този начин да използва по-малко препарати.

АМС помага в борбата с плевелите - определят се критичните температури, при настъпването на които трябва да се преостановят обработките.

Датчикът за температурата на точката на росата определя времето за падането на росата, когато, както се знае, е нежелателно да се провежда обработка с пестициди.

Производителите твърдят, че при използването на АМС икономията на средства за растителна защита може да достигне 20 на сто, а икономията на водата за напояване - до 50 на сто.

Само тези цифри дават основание да се каже, че инвестицията в АМС се отплаща за един сезон.

Украйнски опит

"За прибирането на ягодите се наемат много хора и на всеки трябва да се плати. Дори ако след пристигането им на полето, започне да вали дъжд, работата трябва да се заплати. Метеорологичната станция на полето може да предскаже ще има ли дъжд на точно това поле, и по този начин да предпази фермера от излишни разходи", - казва Вячеслав Обозинский, сътрудник на програмата за развитие на овощарството в Украйна.

В рамките на този проект са поставени над 10 АМС в местата с най-много дребни фермери, всеки от които има възможност да наблюдава времето и да моделира развитието на заболяванията за своите поля безплатно.

Използването на метеорологичната информация навсякъде по света е тясно свързано със застраховането на реколтата срещу климатичните рискове, тъй като достоверната информация от застрахованото поле може да послужи като основа за изплащането на застрахователната полица.

Програмното осигуряване на АМС може да изпраща SMS в случай на очаквани критично ниски температури, засуха или заразяване на растенията с определено заболяване.

Обхват

Данните за обхвата на АМС са доста приблизителни. Разбира се, колкото е по-близо полето до АМС, толкова по-точна ще бъде прогнозата. В идеалният вариант една АМС обслужва четири полета с площ по 100-150 ха, разположени едно до друго, тоест една АМС за 500-600 ха.

В същото време, някои производители казват, че разполагането на една АМС в центъра на кръг с радиус 10 км е напълно достатъчно, което прави общо 31, 4 хектара. Очевидно е, че в периферията на обслужваната територия точността на прогнозата няма да е прецизна. Впрочем, точността на прогнозата се определя не толкова от разтоянието от АМС, колкото от микроклиматичните условия на конкретната местност.

Цена

Цената на АМС пряко зависи от количеството и разновидността на датчиците. В базова окомплектовка АМС струва около 1,5-2 хиляди евро и е напълно достатъчна за прогнозиране на времето и контрол върху промените на основните параметри на растенията. Увеличаването на количеството на сензорите води до увеличаване на цената, като цената може да достигне 8 хиляди евро (включително оборудването за измерване на свойствата на почвата, управление на напоителната система и предаване на данните към сървър). Стойността на инсталирането е около 2 хиляди евро, а закупуването на програмното обезпечение излиза около 1,5 хиляди евро (данните са на холандската фирма Dacom). Абонаментът за достъп до ресурс за мониторинг на данните и предвиждане на поведението на различните параметри е около 200-250 евро за година за една АМС.

Особености при монтажа

На първо място трябва да се вземат мерки АМС да не бъде открадната. Оптимално е поставянето на станцията направо на полето. В този случай тя се огражда. Станцията за контрол на влажността на почвата се поставя направо под дъждовалната система, където тя почти не се вижда. За предпочитане е поставянето на АМС на открити участъци, за да няма изкривявания при измерването на вятъра и валежите. За АМС при предаване на данните на основата на GRPS е необходимо покритие на мобилен опретор.

Обслужване

Почти всяка АМС е оборудвана със слънчева батерия, захранваща акумулаторна батерия. Това е крайъгълният камък на автономната работа на АМС. Но ако времето е мрачно за дълго, при по-евтините варианти може да се случи разреждане на акумулаторната батерия, сигналът да отслабне и да се прекрати предаването на данните към централния компютър. Възможни са и механични повреди, например поради обледеняване на датчиците. За поддържането на АМС в работно състояние е необходимо периодично да се провежда оглед и техническо обслужване.

По материали на украинския печат