Употребата на инсектициди с активни вещества от групата на неоникотиноидите могат да окажат влияние върху жизнения цикъл на земните пчели(бомбуси).
Учени от Кралския университет Холоуей в Лондон са категорични, че употребата на пестицида оказва влияние върху развитието на яйцата на земните пчели. Това е установено след провеждането на опити върху четири различни вида. Влиянието на активното вещество тиаметоксам, което спада към групата на неоникотиноидите, се отразява върху начина на хранене на пчелните майки и развитието на зародиша в яйцата.

Едно от обясненията е свързано с влиянието на активното вещество върху количеството консумиран полен от пчелните майки, което би довело до липса на ключови хранителни вещества.

Проучването е извършено с 506 различни пчелни майки. При два от четирите използвани вида е наблюдавано по-малко количество на употребен нектар след употреба на тиаметоксам.

Тиаметоксамът е един от трите неоникотиноиди, които бяха подложени на рестрикции за употреба от Европейския съюз. Активното вещество е познато с това, че е силно токсично за пчелите. То засяга никотиновите рецептори и по този начин действа върху нервната система.