Важно е общото укрепване на организма

Д-р Емилия Бенова

Псориазисът е сериозно и труднолечимо заболяване на кожата, което може да се появи във всяка възраст. При него на отделни участъци от тялото повърхностният слой на кожата умира много по-бързо от естественото обновление. В резултат на кожата се образуват възпаления с червен цвят.

Обикновено болестта поразява лактите, коленете, окосмената част на главата, долната част на гърба, но може да се разпространи и по цялото тяло.

Псориазисът е многофакторно заболяване. То може да бъде провокирано от:

Стрес

Смята се, че това е основна причина за заболяването. Вълнения, безпокойство, нервното напрежение отслабват силно имунната система.

Наследственост

Съществува предположение,че при възникване на псориазиса голяма роля играе наследствената предразположеност, което не означава, че децата на страдащи от болестта непременно ще заболеят.

Инфекции

Смята се, че ангина или инфекция на горните дихателни пътища могат да провокират появата на псориазис.

Статистиката сочи, че деца с хроничен тонзилит са по-често застрашени от заболяването.

Травми

За първи път псориазисът може да се прояви на повредени части на кожата (изгаряния, протриване, обождания, слънчево изгаряне)

Лекарства

Някои лекарства могат да влошат състоянието. Такива са лекарства съдържащи злато, литий, бета-блокери. Затова е необходимо дерматологът да знае какви лекарства приемате.

Климат

Смята се, че слънчевите лъчи снижават риска от поява на болестта. На болните не е противопоказен солариума.

Храната

Мазна и остра храна, пушени меса и алкохол могат да предизвикат обостряне на заболяването.