По интернет се разпространяват най-различни рецепти, но повечето са фалшифи

Д-р инж.техн. Николай Бакалов

Провокирам съм да напиша тези редове, заради много читатели и клиенти, които искат да знаят как се направи истинска боза при домашни условия - по истинска технология.

Мнозина от тях са пробвали да се ръководят от публикуваните рецепти, но твърдят, че не се е получило.

Рецептата:

Бозата е безалкохолна или нискоалкохолна напитка до 0,5 об.% алкохол. Тя е богата на хранителни вещества с калоричност от 70 до 100 ккал за 100 г, с 10 до 17% захари, с 2-4% белтъчини, минерални соли, витамини от групата на В комплекса.

Според използваната суровина бозата е:

Обикновена - произведена от ръж или пшеница.

Традиционна - произведена от просо и ръж в равни количества.

Какаова - при производството й се добавя и какао на прах.

Доброкачествената боза трябва да е еднородна колоидна суспензия, без утайка или забистряне.

Зърното, предназначено за боза се смила едро на грис

След това се смесва с вода в съотношение на 1 кг зърно - 2,5 до 5 л вода, в зависимост от желаната гъстота.

Сместа се поставя в тенджера под налягане и се вари около час при температура 115-120 градуса, след което се оставя леко да се охлади. После се прецежда през гевгир, на който е поставен слой тензух така, че да не могат да преминат неразварени зърнени частици.

При това разваряване част от нишестето в зърното се разгражда до ферментируеми захари /глюкоза/.

За оформяне на вкуса се добавя още захар, за да стане приятно сладка. За овкусяване може да се добави и какао на прах - въпрос на вкус.

Чрез прибавяне на малко суха мая може да се предизвика частична ферментация, при която бозата леко се газира от образувания въглероден двуокис.