Така се запазва влагата в почвата

За да се запази влагата от пролетните дъждове, препоръчително е почвата около овощните дръвчета да се окопае. Освен това чрез обработката се унищожават плевелите, които са поникнали. Те са не само конкурент на културните растения за храна и вода, но и убежище за различни вредители - листни въшки, акари, цикади и други.

Окопаването се прави плитко, не по-дълбоко от 8-12 см. Така се запазва влагата в по-долните почвени слоеве.

Обработките могат да се направят както ръчно с мотика, така и с различни почвообработващи машини - култиватори, брани, фрези.

Овощарите, чиито градини са разположени на наклонени терени, трябва да обработват почвата само под короните на дърветата.

Подхранване с азотен тор

При нужда се прави и поливка

В момента новите леторасли на овощните дръвчета усилено нарастват. Правилното им развитие, както и образуването и нарастването на плодовете зависи до голяма степен от оптималното овлажняване на почвата.

Младите дръвчета и единично разположените възрастни дървета се поливат, а осигурената вода от напояването е препоръчително да е около 60-80 л/кв. м.

Към края на месеца плододаващите овощни дървета трябва да се подхранват с 15-20 кг/дка амониева селитра.

Младите дръвчета се торят в околостъблената чаша в радиус с 6-9 кг/дка амониева селитра.

Торовете се заравят в почвата чрез плитки обработки. Чрез тях се подсигурява доброто изхранване на плодовете и се създават условия за залагането на плодни пъпки за следващата години.

Капани за вредители показват появата им

За да се правят по-точни третирания срещу някои неприятели, и любителите могат да направят проследяване на развитието им. За целта на дръвчетата се закачат феромонови уловки, с които се проследява летежа на пеперудите на плодовите червеи, кръгломиниращия молец, черешовата муха, листозавивачките и др.

За черешовата муха могат да се окачат и стъклени шишета. В тях се сипва разтвор, който е приготвен от 10 на сто захар и 0,5 на сто амониев сулфат.