Важно условие е температурата на почвата в слоя 0-10 см да е достигнала 14-15 градуса

Дукена Жолева

Динята и пъпешът принадлежат към сем. Тиквови. Пъпешът е пренесен в Европа през Мала Азия от древните гърци и римляни. Динята произхожда от Централна и Южна Америка. Плодовете на тези култури се отличават с чудесни вкусови качества, съдържат висок процент захари, подходящи са за консумация при редица заболявания (сърдечносъдови, чернодробни, бъбречни и др.).

У нас на много места в полските райони условията са подходящи за отглеждането на тези култури чрез директна сеитба (за средноранно производство) и чрез разсад (за ранно полско производство). Обичайно сеитбата на дините и пъпешите се провежда в края на април-началото на май, когато температурата на почвата в слоя 0-10 см е достигнала 14-15 градуса. Температури под 15 градуса задържат вегетацията на културите, а стойности под 0 градуса са критични за растенията. Оптималната температура за развитието на дините и пъпешите е 25-27 градуса. Температури над 33-34 градуса при по-продължително задържане влияят неблагоприятно на цъфтежа, оплождането и формирането на завръзите, а над 40 градуса - нарушават трайно асимилационните процеси на растенията.

Целият текст - в новия брой на в. "Български фермер" от 4-10 май