У нас на много места в полските райони условията са подходящи за отглеждането на тези култури чрез директна сеитба (за средноранно производство) и чрез разсад (за ранно полско производство).
Обичайно сеитбата на дините и пъпешите се провежда в края на април-началото на май, когато температурата на почвата в слоя 0-10 см е достигнала 14-15 градуса. Температури под 15 градуса задържат вегетацията на културите, а стойности под 0 градуса са критични за растенията. Оптималната температура за развитието на дините и пъпешите е 25-27 градуса.
В личното стопанство на малка площ се прилага гнездова сеитба. Във всяко гнездо се засяват по 3-4 обеззаразени семена на разстояние 8-9 см едно от друго и дълбочина 4-5 см. Разстоянието между гнездата в реда обикновено е 50-60 см, а между редовете – 120-150 см. След поникване, във фаза 2-3 лист, растенията се прореждат и се оставят по 2 растения в гнездо.
Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 4 май.
Коментари