Един средно голям плод съдържа 320 калории

Този екзотичен плод доставя на изтощения през зимните месеци организъм незаменими хранителни вещества.

Авокадото намалява холестерола и помага за здраво сърце, предпазва от удар, намалява риска от развитие на рак на гърдата.

Полезно е и за очите, засилва метаболизма и укрепва имунната система, което предотвратява сезонната умора. Тъй като у нас плодовете се продават най-често преди да са узрели напълно, добре е да се оставят за няколко дни в хладилника, за да омекнат. Когато избирате авокадо, гледайте кората да е без петна. При контакт с въздуха разрязаният плод лесно се окислява и потъмнява, поради което се препоръчва да се консумира веднага. Потъмняването може малко да се забави, ако плодът се напръска с лимонов сок.

Ето някои предложения за приготвянето му:

САЛАТА ОТ АВОКАДО

Продукти: 1 голямо авокадо, 1 средна глава кромид лук, 2 домата, 4 листа маруля, 2с.л. зехтин, сол.

Добре узрялото авокадо се обелва, пасира и се смесва със ситно нарязаните домати и лука. Салатата се посолява, подправя се със зехтин и се сервира охладена върху листа от маруля.

ГУАКАМОЛЕ

Продукти: 1 авокадо, 1с.л. чили сос, сок от половин лимон, 1 с. л. ябълков оцет, 1 домат, щипка сух босилек, четвърт глава лук, 1 ч.л. маково семе, 1 скилидка чесън, шипка сух джинджифил.

Авокадото се обелва, разрязва се, смесва се с останалите съставки и всичко се смила в миксер. Получената паста се охлажда за около един час в хладилник и се поднася с царевични тортили, чипс или тънки препечени филийки.

САЛАТА СЪС СКАРИДИ

Продукти: 1 по-голямо авокадо, 24 скариди, половин пакетче рулца от раци, 1 прясна маруля, сок от 1 лимон, сол на вкус.

За соса: 200 г пълномаслено кисело мляко, 1 ч. лъж. дижонска горчица, 1 връзка пресен магданоз, черен пипер и сол на вкус.

Най-напред рулцата от раци се нарязват на кръгчета, авокадото се обелва и се нарязва на кубчета. Объркват се в порцеланова купа добре и се поливат с лимонов сок. Дъното на прозрачни чаши със столче се покрива с едно листо от маруля и върху него се подреждат скаридите, рулцата от раци и авокадото. Киселото мляко се смесва с горчицата, добавят се солта, черният пипер и нарязаният на ситно магданоз. Накрая се залива със соса и салатата е готова за сервиране.

САЛАТА СЪС ЗЕЛЕНИ ЧУШКИ

Продукти: 8 зелени чушки, 200 г риба тон(от консерва), 2 бр. авокадо, 3 листа маруля, 30 мл зехтин, 10 мл ябълков оцет, сол.

За дресинга: 50 мл ябълков оцет, 100 мл зехтин, 1 глава червен лук, 1 с.л. стрит сух босилек, черен пипер.

Авокадото се обелва, изчиства се и се нарязва на парченца. Добавят се ситно нарязаните листа от маруля, парченцата риба тон, сол, оцет, зехтин и смлян черен пипер. С тази плънка се пълнят изчистените от семето и разрязани по дължина чушки. Поставят се в дълбок съд и се заливат с дресинг от оцет, зехтин, ситно нарязан червен лук, босилек и смлян червен пипер и се оставят няколко часа на хладно.