Десет спешни оперативни и стратегически задачи ще постави Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) към бъдещото политическо ръководство на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Това стана ясно по време на редовно заседание на Управителния съвет на браншовата организация, който се проведе на 27 април 2017 г.

АЗПБ настоява за навременни действия по договорирането и разплащането на проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), незабавно разплащане по всички схеми на директните плащания, както и за приемственост в дългосрочните цели като решаване на проблемите в сектор „Хидромелиорации“ и изработване на модерно поземлено законодателство.

Ето и незабавните мерки, които според АЗПБ, трябва да предприеме администрацията на МЗХ:

1. Обявяване на изпълним индикативен график за оставащото разплащане по директните плащания – Кампания 2016, както и за схемите и мерките по Агроекология и Биологично земеделие с конкретни изпълними дати с цел по-добро планиране на фермерите;

2. Обявяване на актуален индикативен график по мерките от ПРСР, които ще бъдат отворени до края на 2017 и незабавно стартиране на работата по изработването на съответните наредби;

3. Изготвяне на реалистичен график за разглеждане и договориране на подадените проекти в ДФЗ по всички мерки на ПРСР;

4. Изработване на съвременно поземлено законодателство, съвместно с браншовите организации;

5. Осигуряване на правна и техническа възможност за електронно подаване на заявления за подпомагане и пререгистрация на земеделските производители по Наредба 3 за Кампания 2018;

6. Въвеждане на дългоочаквания единен фермерски регистър;

7. Реални действия, законодателни мерки и ресурсно обезпечаване за решаване на проблемите в сектор „Хидромелиорации“;

8. Преразглеждане на решението на служебното правителство за намаляване на бюджета за 2017 по държавната схема за съфинансиране на застрахователни премии и възстановяването му в размера от 2016 г;

9. Връщане на професионалните земеделски гимназии под юрисдикцията на МЗХ;

10. Изготвяне на единна позиция на България за Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., заедно с браншовите организации.

По време на заседанието си Управителният съвет на АЗПБ обсъди и анкетата на Европейската комисия (ЕК) за модернизация и опростяване на ОСП след 2020 г.

От асоциацията настояват да бъдат запазени директните плащания и обвързаната подкрепа, и да бъде даден стимул на инвестициите, създаващи нови работни места. АЗПБ ще изпрати на ЕК предложения с цел облекчаване на административна тежест. Организацията подкрепя тезата, че земеделските стопани се нуждаят от подпомагане ако задължителните нива, свързани с околна среда и множеството стандарти бъдат увеличени.

Според АЗПБ най-обременяващите и сложни елементи на настоящата ОСП са административната тежест, позеленяването, тежките и неясни санкции, както и несистематизираното Кръстосано съответствие.