Интересни и нетипични явления на зърнения пазар през този сезон изненадват и провокират анализаторите в цял свят, включително и експертите от Софийска стокова борса /ССБ/.

Това, че цената на пшеницата у нас в доларово изражение /плюс-минус 1-2%/ е като цената в САЩ и Западна Европа, е комплимент за родната ни икономика и означава че сме част от глобалните пазари, коментира главният изпълнителен директор на Софийска стокова борса, Васил Симов.

Тенденцията на зърнените пазари като цяло е към поевтиняване, става ясно след излизането на световните прогнози за реколтите от пшеница, царевица и слънчоглед, които са доста добри.

Така че логично е цените да вървят надолу... Но това ще е до жътвата, уточнява Симов - а след нея всичко е възможно... и разбира се трябва да отчитаме метеорологичния фактор, който винаги може да ни изненада...

Още едно явление провокира анализаторите: Интересното е, че  стоки, които преди това поскъпваха, сега - през последните няколко месеца поевтиняват / например петролът и захарта сега бележат тренд надолу/.

Драмата за нас е в засилващата се конкуренция в Черноморския регион

коментира още Симов: Тази година реколтата от пшеница у нас се очертава да е още по-голяма - около 50 млн. и 300 хил., а консумацията е около 2-млн. тона.

Ние изнасяме предимно по море, а Русия, Украйна и Казахстан ще експортират 52 млн. тона - ние сме срещу тях с нашите 3 млн. тона.

Въпреки това износът ни върви много добре /конкурираме ги с цената/... в противен случай у нас досега котировките на житото щяха да се сринат.

В България цената на пшеницата се е покачила, в сравнение с април миналата година, с около 6% до 310 лева за тон без ДДС, като миналата година е била 280-290 лв./тон.

Унгарската пшеница е най-евтина в момента - 162 щд/тон, 169 щд/тон струва българската, а 184 долара - украинската, съобщи Антонина Белопитова, изпълнителен директор на ССБ.

Във в. "Български фермер" от 4 май можете да прочетете как се движат агроцените и как пазарът у нас следва световните тенденции.