Превръщането на бенките в меланом е свързано със слънчеви изгаряния

Д-р Емилия Бенова

Това са образувания на кожата с променена пигментация. Те могат да се срещнат във всички части на тялото. Повечето бенки са кафеникави. В зависимост от начина, по който са се появили по кожата те биват вродени и придобити.

Придобитите бенки са по-често срещани. Те се появяват през ранното детство и броят им се увеличава през пубертета. Под различни въздействия, те могат да се надигнат, да станат релефни и дори да се покрият с косми.

Специалистите успокояват, че повечето са доброкачествени и не се нуждаят от лечение или премахване. Много рядко някои от тях могат да претърпят злокачествени промени и да се развие малигнен меланом. Меланомът е рядко срещана, но много опасна форма на кожен рак.

Премахването на бенките се налага най-често от естетически съображения. Отстраняват се и в случаите, когато са разположени на места, подложени на механично дразнене - стъпала, длани, пръсти, гънки и др.

Дерматолозите съветват да се потърси консултация със специалист, ако се промени някоя характеристиките на бенките.

Основните белези на израждане на бенка в меланом са:

1. Промяна в пигментацията. Промяната обикновено е свързана със засилена пигментация, но не е изключено и избледняването на тъмна бенка.

2. Увеличаване на размерите. Злокачествените образувания могат бързо да увеличат размерите си. Ако това става в хоризонтална посока, промяната е ясно видима на повърхноста на кожата. В случай, че туморът расте в дълбочина, промяната в размерите е едва забележима.

3. Зачервяване на кожата по периферията на бенката. Зачервяването е израз на възпалителна реакция от страна на организма, който се опитва да се бори срещу бързо нарастващите туморни клетки.

4. Поява на пигментни петна извън очертанията на невуса. Туморът е нараснал първо в дълбочина и след това се е разширил, като отделни части от неговата периферия са почнали да се издигат към повърхността на кожата.

5. Поява на усещания. Бенките не трябва да се усещат при докосване, когато са безопасни. Поява на усещания като сърбеж, болка, дразнене трябва да се тълкуват като белег на израждане на бенката в тумурно образувание.

При наличие на който и да е от тези симптоми е необходимо да се консултрате със специалист-дерматолог и ако се наложи да се отстрани бенката.