Да преоткрием родните плодове и зеленчуци, като подкрепим сектора, призовава Николай Стаменов, управител на фирма Агрофарм

Важно е и държавата да реагира с още реални мерки, за да възстановим традициите си в градинарството, за което имаме не само природни дадености

Ваня Велинска гр. Пловдив

Има ли промяна при отглеждането на плодове и зеленчуци, след като за тях държавата предвиди повече средства? Със сигурност има промяна. Раздвижването обаче не се дължи на политиката в сектора, а по-скоро от факта, че фермерите осъзнават, че от интензивните производства може да се печели. Да, трудностите не са малко, но в земеделието няма лесна работа.

Все още е рано да се говори за възраждане на интензивните сектори, които от години са в криза и на ръба на оцеляването. Но промяна има, и се надяваме тенденцията да се запази.

Защото всички ние, като потребители, искаме да консумираме родни плодове и зеленчуци. А и не е без значение, че когато всички отрасли работят добре, земеделието е по-силно като цяло.

Нужна е подкрепа на всички нива, за да има наистина раздвижване в сектора.

За това работят и в Агрофарм, които акцентират работата си в интензивните производства

В потвърждение на това е срещата, организирана от пазарджишката фирма Агрофарм, която обръща сериозно внимание на зеленчукопроизводители, овощари, лозари и тютюнопроизводители.

По принцип провеждаме техническата ни среща след като преминат семинарите, свързани с полските култури, както и времето да стане по-актуално за градинарите, сподели Николай Стаменов. Фирмата ни разполага с богата листа от продукти за растителна защита, които са насочени към интензивните производства, и затова решихме да организираме събиране с нашите партньори, на което да дискутираме как може да сме си полезни взаимно през новия сезон, и съответно да направим една успешна година.

Трябва да се говори повече за производството на плодове и зеленчуци, а фермерите, които се занимават с това се нуждаят от внимание както от държавата, така и от търговските фирми, е становището на агробизнесмена. Държавата им обещава подкрепа, която все още не е достатъчна.

Дистрибуторите и търговците обаче също трябва да им съдействаме.

Целта на Агрофарм е да бъде максимално близо до производителите. Практика у нас е всичко да минава през две-три ръце, което съответно оскъпява крайната растителна продукция.

Това прави зеленчуко- и плодопроиздоството ни нерентабилно и неконкурентно на останалите страни от ЕС както и на съседните ни държави, които са с доста сериозни позиции. Съответно, за да намалят разходите някои от производителите ни се отказват да правят добри практики, при което спестяват от торове, рз-препарати.

Това не бива да се допуска, тъй като се отразява на количеството и на качеството на продукцията. А това при плодовете и зеленчуците е решаващо. Има значение какви количества ще се произведат, тъй като при интензивните производства получаването на по-високи добиви дори е задължително. Колкото до качеството, няма съмнение, че продукцията, която е с по-високо, намира по-лесен пазар, съответно и по-добра цена. А това се постига с прилагане на добри практики, които включват и ефикасна растителна защита.

През последните години опазването на културните растения е на доста добро ниво, категоричен е Николай Стаменов.

Фермерите проявяват интерес, прилагат иновативни технологии за защита, защото се стремят към по-добро производство. Още повече, че в района около Пловдив, Пазарджик градинарството е с традиции.

В повечето случаи фермите са семейни и занаятът се предават от поколения. Положително е, че напоследък и хибридите се селектираха. Ако доскоро се отглеждаха предимно холандски, израелски и други чужди сортове, които дават по-високи добиви, издръжливи са, но на безвкусни, сега българските сортове възвръщат позициите си, тъй като са търсени от потребителите.

Фирмата предлага качествени европейски продукти, които сама внася. В резултат на това търговската им листа е доста разнообразна - от познатите на фермерите ни препарати, класики като нуреле Д, шампион, пантера, глифозат и много др, до съвсем нови продукти, които се предлагат за първи път у нас

Агрофарм работи с различни кампании, като от мултинационлните предлага продуктите на Байер, с които ги свързва дългогодишно сътрудничество. Освен това внася и търгува с препаратите на фирма Ариста Лайфсайънс, за част от които има ексклузивни права, а също така и на по-малки производители, които нямат представителства у нас, но имат сериозни позиции в Европа.

Благодарение на голямото разнообразие на продуктовата листа, фермерите могат да избират. А по принцип няма добри и лоши рз-продукти, щом са регистрирани, значи са доказали своите качества, категоричен е Николай Стаменов. Кой обаче ще бъде избран е въпрос на предпочитание. Някои фермери залагат на определен производител, тъй като са се убедили в качествата на продуктите му, други - търсят добър продукт, но на по-ниска цена.

Именно това е сред основните цели на фирмата - осигуряване на българския пазар с препарати, които са балансирани, т.е. съчетават качество на продукта и приемлива цена. Ето защо и от фирмата предлагат много препарати, които са регистрирани в Европа, но се произвеждат от по-малки фирми и затова са на доста по-ниски цени. В същото време това са качествени продукти, които могат да гарантират опазването на културите от вредители и получаване на добри добиви.

Николай Стаменов
Николай Стаменов
Екипът на Ариста (от ляво на дясно): Георги Борисов, Миладин Назарков, Димитър Димитров
Екипът на Ариста (от ляво на дясно): Георги Борисов, Миладин Назарков, Димитър Димитров
Николай Стаменов с Тодор Георгиев (ляво) и Тодор Москов (вдясно) от екипа на Байер
Николай Стаменов с Тодор Георгиев (ляво) и Тодор Москов (вдясно) от екипа на Байер