Какъв процент от слънчогледа беше поникнал в различните региони на страната преди студовете и очакват ли се проблеми в развитието на културата?

В районите - Балчик, Каварна, Дуранкулак, Тервел, Генерал Тошево преди застудяването поникналите посеви не бяха повече от 5%. Със сигурност съобразено с датата на застудяване – третата десетдневка на април – при положение, че над 80% от площите са засети, негативни последствия ще има. По-голямата част от посевите са покълнали, друга - все още не. Почвените температури се понижиха с 6-7 градуса и като се прибави и почвената влага, а и в изминалия период нямаше слънцегреене, стресовите фактори са налице, коментират агрономите.

Като цяло, царевицата бе засята малко по-късно в Северна България и има доста полета, където не е поникнала. В Южна България културата бе засята малко по-рано, но площите са по-малко.

Какво е състоянието на пролетниците в различните райони на страната, както и какво препоръчват агроспециалистите, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 27 април.