Много от нас са изключили майонезата от храната си, тъй като тя е доста калорична. Съществуват обаче доста различни и нетрадиционни приложения, които ще харесат и на онези, които недолюбват соса.

* Да махнем дъвка от косата. Вземете малко майонеза и внимателно я втрийте около мястото, където е дъвката. Внимателно започнете да избутвате дъвката надолу по косата.

* Премахване на лепенки и етикети. Майонезата ще ви помогне и когато искате да отстраните лепенки от стъклени съдове или от огледалото. Нанесете върху етикета пласт майонеза и оставете известно време да постои. Внимателно започнете да триете с памучно парче плат. Майонезата ще разкисне хартията и ще разтвори лепилото. Остава да отстраните етикета.

* Да прикрием драскотините от мебелите. Запълнете малките драскотини по дървените мебели с майонеза и забършете, за да отстраните излишното количество. Останалата в цепнатините майонеза за няколко дни ще накара дървесината да се надуе. Така драскотините ще станат видимо по-малки или ще ги направи съвсем незабележими.

* Да смажем скърцащите панти. Капнете малко майонеза в пантите и започнете енергично да движите вратата така, че смазката да навлезе навътре и да се разпредели равномерно. Отстранете излишното количество.

* Да върнем блясъка на пианото. Ако клавишите на вашето пиано са се износили и са се захабили, внимателно ги намажете с майонеза и акуратно изтрийте с памучен парцал. Ще засияят като нови.

* Да почистим ръцете. С помощта на майонеза лесно ще премахнете от ръцете си петна от смола, мазут или катран.

* Да свалим тесния пръстен. Майонезата върши чудесна работа за сваляне на тесен пръстен от ръката. Намажете мястото около пръстена и започнете да го въртите, като се мъчите да го извадите.

* За укрепване на косата. Благодарение на съдържащите се растителни масла и яйца майонезата е прекрасно средство за укрепване, овлажняване и заглаждане на косата. Прави я мека и с копринен блясък. Нанесете сместа и с масажни движения разнесете по цялата дължина. Поставете си шапка за баня и останете така 20-30 минути. След това измийте добре с шампоан.

* За заздравяване на ноктите. Потопете пръстите си в купичка с майонеза и останете така 5 минути. Измийте ръцете с топла вода. Правете това всяка седмица и ще се радвате на здрави и красиви нокти. Освен това процедурата ще ви помогне да се избавите от цепещите се кожички в основата на нокътя и ще продотврати тяхната повторна поява.

* Средство за омекотяване на кожата. За да омекотите грубата и вроговена кожа (на лактите, коленете и петите), нанесете майонеза и оставете 10 минути да подейства. Измийте с хладка вода. След това ще се радвате на мека и гладка кожа.