Очаква се в страната да бъдат разсадени 11 200 хектара с тютюн от четирите сортови групи, прогнозират от Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010/НАТ - 2010/. Очакваната реколта е между 15 500 и 17 500 тона тютюн.

Според НАТ-2010 климатичните условия, при които се развива вегетацията на тютюневия разсад за 2017 година, се оценяват като "средно оптимални". Характерните за април температурни амплитуди между 1 и 26 градуса задържат растежа на растенията. Според метеорологичната прогноза за втората половина на месеца се очаква разсадът за сортови групи тютюн "Басми", " Каба Кулак", "Бърлей" и "Виржиния", отглеждан в стандартни лехи под полиетилен, да бъде закален и готов за масово изнасяне на полето след първата десетдневка на май. По традиция след 25 април първи разсаждането започват производителите на ориенталски тютюн от най-разпространената сортова група "Басми" в Южна България. Между 2 и 10 май започва разсаждането на втората сортова група ориенталски тютюн "Каба Кулак" в Североизточна България. Тютюнът от двете основни едролистни сортови групи "Бърлей" и

"Виржиния" се разсажда най-интензивно в периода 10 май - 10 юни в Северна и в Централна България.

През последните 4-5 години успешно се експериментират и налагат в Североизточна България ориенталските сортове тютюн от сортова група "Басми" - "Източен Балкан", "Катерини" и "Гръцка Басма".