* Създайте ѝ подходящи условия на отглеждане

Неслучайно наричат декоративната рибка Микроразбора галакси или Celestichthys margaritatus цветен вихър в миниатюрно телце. Тя е една от най-популярните разновидности на миниатюрни рибки, развъдени наскоро.

Този ярка дребна рибка е особено подходяща за наноаквариум.

Максималният размер на рибката е 3 см, но обикновено трудно се намират екземпляри, по-дълги от 2 см. Тя трябва да се отглежда

в група от минимум 10 броя

За такава група е напълно подходящ аквариум от 20-30 литра. В него трябва гъсто да се засадят растения, за да може рибката лесно да се крие, защото е много плашлива.

Celestichthys margaritatus

обича чиста вода, богата на кислород

Желателна е филтрация и аерация. При инсталирането на филтъра трябва да се внимава да няма много силно налягане. Microrasbora Galaxy не обича силното течение. Не е особено взискателна към състава на водата. Оптимални показатели: dH 5-15р, pH 6,5-7,5, но рибата може да се приспособи към различни условия. Температурата на водата е желателно да се поддържа в диапазона 22-24°С.

Тези рибки са всеядни

но избора на храна не трябва да се забравя, че е малка и затова се нуждае от храна с подходящ размер като: гриндал, нематоди или дафнии.

Някои малки риби се хранят с хирономус, но в този случай трябва да се подбере внимателно подходящия размер. Рибката също така с удоволствие приема качествена суха храна.

Женските и мъжките Celestichthys margaritatus лесно се различават: отгоре е мъжкият екземпляр с тъмносин стоманен цвят и наситени червено-черни ивици по перките, отдолу женската - по-закръглена, със синьо-зелен основен цвят и с жълто-червени петна по перките

Най-добре е ефектните Микроразбори галакси да се отглеждат отделно в групи по 10 в малки специализирани аквариуми от 20-30 л