Отминаха великденските празници и сигурно в много от домовете са останали козунаци, които вече са ни омръзнали и не ни се ядат. Можем да ги превърнем в нов сладкиш и то без много усилия.

Предлагаме ви бърза и лесна рецепта.

Необходими продукти: около 400 гр стар козунак; 1 ч.ч. захар; 2 банана (плодове от компот или сушени плодове предварително накиснати в топла вода с малко ром); 500 мл прясно мляко; 3 яйца; ванилия; кокосови стърготини.

Продуктите са предвидени за тава с диаметър 26 см и ако използвате по-голяма, просто увеличете количеството на продуктите.

Карамелизирайте половината от захарта, като я посипете на дъното на тавата и я оставете в загрята фурна или на котлон. През това време разбийте леко яйцата с останалата половин чаша захар и добавете прясното мляко и ванилията. Нарежете козунака на парчета с дебелина около 2 см, а бананите - на кръгчета. След като захарта се е карамелизирала, наредете върху нея парченцата банани, след това парчетата козунак, като можете да запълните разстоянията между по-големите парчета с по-малки, за да получите равномерен блат. Залейте с млечно-яйчената смес. Не е нужно да покриете козунака, защото той ще се овлажни достатъчно, иначе сладкишът може да стане твърде течен и да се разпадне.

Запечете в предварително загрята фурна на 160 градуса около 20-25 минути. Сместа трябва леко да се стегне - като крем карамел. Изчакайте десертът да изстине добре и след това го обърнете в подходяща чиния.

По желание можете да поръсите с кокос. Получава се много сочен десерт, напомнящ крем карамел с аромат на кокос и банани. (ХФ)

Нов десерт от стар козунак