* Появяват се, когато съдовете се държат празни, ако пък в тях е имало вкиснало вино - нужна е и пароструйка

Най-голям проблем при съхранението на празни бъчви е образуването в тях на плесени.

Миризмата от тях се отстранява много трудно дори и след изпарване на съда.

Когато бъчвата трябва да се напълни отново с вино, най-напред е задължителнода се закисне с вода и след отстраняването й да се измива с

5-8% разтвор на сода за бъчви с много гореща вода.

Миенето да става много внимателно, за да не ни напръска разтворът лицето и очите.

След това бъчвата се запушва добре със силиконовата тапа и се разклаща - така че миещият разтвор да облее неколкократно цялата вътрешна повърхност.

Ако в съда веднъж е вкисвало вино, то вероятността и при следващо зареждане отново да вкисне е много голяма.

Такава бъчва трябва

да се изпари с пароструйка

Действа се, докато дъгите от външната страна станат горещи.

По този начин се отстраняват и най-упоритите налепи, същото се отнася и за следи от виното, което е навлязло по-надълбоко в дървесината.

След това в бъчвата се поставя малко серниста киселина

Дозата е 20-30 мл на всеки 100 литра вместимост, и се затваря плътно.

Чак след това може да се налива виното, но пак трябва да се следи - всеки ден да се дегустира дали то не придобива неприятния привкус на оцет.

Многократно повтаряно от нас е правилото, че бъчвите, в които се съхранява вино трябва да се държат винаги пълни.

И периодично да се доливат със същото вино.

Наличието на въздушна камера създава опасност от окисление.

Полезен съвет:

* Най-добре е в бъчвите да се съхранява само сулфитирано вино, което е по-устойчиво на окислителните процеси.

* Ако стопанинът не може да изпълни тези изисквания, по-добре е виното да се съхранява в пълни стъклени съдове.

Проблем са плесените