Д-р Емилия Бенова

Сърдечната невроза възниква най-често при хора с по-слаб тип нервна система под въздействието на напрегнатия ритъм на живот и стресови ситуации. От медицинска гледна точка сърдечната невроза не е заболяване, а синдром.

Внезапно възникналата сърдечна болка може да уплаши всеки. Тя може да започне след силно преживяване или тежка конфликтна ситуация. Острата, режеща болка не минава от валидол и нитроглицерин, а кардиограмата не показва нищо сериозно. Болката може да продължи няколко часа до няколко дни. Тя може да премине доста странно. Достатъчно е да се случи нещо приятно или човек да се озове в поликлиниката, където биха му помогнали, и болката отшумява.

Кардиофобията е страх, че сърцето ще спре и ще настъпи смърт. Това е страх от болести на сърцето, среща се най-често при млади хора. Първият пристъп може да възникне след остър конфликт, раздяла, разочарование, след смърт на близък човек. Конкретният повод често е последната капка, препълнила чашата. Началото на неврозата трябва да се търси още в детството.

Кардиофобията поразява преимуществено разглезени и несамостоятелни деца. Решаваща роля за преодоляване на болезненото състояние има психотерапията. Транквилантите помагат в момента. С помощта на психотерапията може не само да се преодолее състоянието, но и трайно човек да се освободи от него.

l От нея страдат най-често хора

с лабилна нервна система

Сърдечната невроза