Препоръчва го д-р Улрих Яновиц от Съюза на говедовъдите-Запад в Рейн-Вастфалия, Германия

Специалистите по осеменяване и селекция на кравите от Съюза на говедовъдите-Запад в Рейн-Вастфалия, Германия, препоръчват на млекопроизводителите лесен начин да засичат навреме разгонването на кравите, като с вагинален тест проверяват слузта. Така ще се избегне вероятността да се пропусне най-подходящият момент за осеменяване на животните

Те напомнят, че успешното заплождане е от първостепенно значение за рентабилността на всяка животновъдна ферма.

Д-р Улрих Яновиц обяснява, че от вида на слузта по време на разгонване може лесно да се установи дали една крава може да бъде осеменена. Изследването на слузта на практика е предварителен тест, с който категорично може да се определи дали животното е показало признаци на разгонване.

Този вид предварителен тест става все по-важен за осеменителите - техници, фермери или специално подготвени за целта работници, ветеринарни лекари. Причината е, че при недостатъчно прецизно наблюдение на разгонването липсват данни за началото на разгонването и за неговата интензивност.

Пробата се извършва с пипета - става на място, бързо, лесно и има ефикасен резултат. Зоотехниците изследват слузта преди разгонването със слузна пипета. Става дума за пипета за промивка, която се свързва с гумен капкомер, поставен на пластмасова спринцовка - обемът й е от 2 до 10 мл. Може да се използва и осеменителна пипета, в чието тяло директно се напасва конусът на пластмасова спринцовка.

Пипетата се вкарва във влагалището до шийката на матката. След това със спринцовката се засмуква слуз. Още при изтегляне на пипетата може да се прецени слузта, която е бистра и вискозна течност или мътна и лепкава

Така с този тест може да се определи много точно дали моментът е подходящ за осеменяване на кравата.

Плюсовете в случая са, че техническите разходи са ниски;

методът е бърз и безотказен;

може да се осъщустви от един човек.

Как се преценява: когато има наличие на слуз, животното е близо до периода на разгонване.

Препоръката на специалистите: прилагайки този метод, винаги ще спечелите. Защото при практикувания ректален преглед невинаги може да извлечете продуцирана при разгонването слуз от вагините на всички животни чрез масажиране.

А по отношение на вагиналния рефлектор този метод има своите предимства, защото не е толкова скъп.

Един спекулум (инструмент за разширяване на влагалище/ректум) дава надеждна информация, която е необходима за успешно осеменяване.

Използва се успешно при установяване на секретираната при разгонването слуз, кървене, вагинални възпаления и възпаления на матката. В случая обаче техническите разходи и разходите на време са значителни.

Причината е, че спекулумът трябва да бъде почистван и стерилизиран след всяка употреба.

От практическа гледна точка обаче това не е гарантирано. Същото важи и за метричната опашка на слузния прът. При това става дума за прът с гумено капаче, дълъг около 50 см, с който се взима и след това се оценява слузта.

Как се определя видът на слузта

Прозрачна слуз: Животното е годно за осеменяване.

Мътна слуз: За осеменяване е много рано.

Следи от гной: Показват, че животното страда от възпаление на матката.

Слуз със следи от кръв: За осеменяване е вече късно.

Критерии при определяне на слузта:

Външен вид: прозрачен, мътен, следи от гной (само следи, гной, кървави следи.)

Количество: много или малко.

Консистенция: разтегливо, воднисто, жилаво-кашесто.

ВАЖНО! Идеалната консистенция е напълно прозрачната слуз. И второ изискване - тя да е в достатъчни количества, както и разтегливата консистенция.

Отклонения и причинители

Възпаления на матката при мътна слуз или още е твърдо рано за осеменяване.

Гнойни частици: възпаление на матката.

Жилаво-кашеста слуз: неподходящ период за осеменяване или предположение за цистит.

водниста слуз: много рано е за осеменяване.

Кървава слуз: времето за осеменяване отдавна е отминало.

Ректалните прегледи не дават точна информация

Това обяснява Йохан Херберсдорф, от Клеве на Долен Рейн, техник по осеменяване при Съюза на говедовъдите-Запад

Изследването на слузта е по-надеждно от ректалните прегледи. За да определя дали една крава е готова за осеменяване, използвам от години способа на изследване на слузта. Това че в дадена ферма са ми предоставили голям брой крави за осеменяване е рутинна задача за мен. Примерно при синхронизираща програма броят на животните може да бъде 20 или повече.

Много от фермерите работят с помощни средства, които разкриват разгонването с педометри. Тази система ни дава достоверни показания за разгонването. Но предварителен отчет за всяко животно не бих могъл да очаквам. Това означава, че трябва да дам собствената си преценка за годността за осеменяване на всяко животно поотделно. Определяйки състоянието на всеки вид слуз при разгонване, получавам достоверна информация за разлика от предварителните ректални прегледи. Средно около 30% от предоставените ми животни отклонявам от осеменяване, защото или изобщо не са разгонени, или защото още е твърде рано или пък сме закъснели с осеменяването, или пък слузта е чиста.

Моята практика при осеменяването показва, че начинът, по който постъпвам, функционира добре. Фермерите са доволни и се вслушват в моята преценка. Освен това моят метод е съобразен и по отношение на хигиенните условия нямам проблеми, уточнява Херберсдорф.

При лошо разгонване не може да се разчита на наблюдения

Айн Цвик специалист по осеменяване при Съюза на говедовъдите-Запад

Аз по принцип не преглеждам предварително всяка крава. При стада, където наблюдавам добре процеса на разгонване, предварителен доклад получавам от стопанина: време на разгонване; поява на слуз; лактационен стадий на кравата; брой на осеменяването и т.н. Тази информация е изчерпателна, така че мога да си спестя изследването на слузта.

Но във ферми, където наблюденията за разгонване са по-лоши или при крави, които многократно се разгонват, изследвам внимателно слузта при разгонване предварително. И то по отношение на количеството слуз, вида на слузта и нейната консистенция.

При отклонения на нормите, например откриване на гнойни частици, мътна слуз с кървави следи, отклонявам процеса на осеменяване на около една трета от животните.

И при синхронизирани прегледи на кравите основно правя прегледи с пипета. Причината е, че разгонването при всяка крава е напълно възможно да се проточи повече от три дни. А с изследването на слузта определям оптималния срок за осеменяване. Освен това "синхронизираните" крави още не са показали ясно "почистващо разгонване" след отелване. Така че в този случай отделям особено внимание при преценката на слузта.

Допълнителните разходи за прегледите са малки, а при всички случаи са наложителни. Най-важното е, че са оправдани, тъй като се изплащат при по-доброто осеменяване.

Пипетите са най-различни. Използват се предимно за осеменяване. Според употберата им директно се поставят на спринцовки или са с гумена запушалка и спринцовка
Пипетите са най-различни. Използват се предимно за осеменяване. Според употберата им директно се поставят на спринцовки или са с гумена запушалка и спринцовка
Слузната пипета се вкарва до шийката на матката във влагалището на кравата. След това спринцовката се изтегля, за да се прецени вида на слузта
Слузната пипета се вкарва до шийката на матката във влагалището на кравата. След това спринцовката се изтегля, за да се прецени вида на слузта
Успешното заплождане и правилно развиваната селекция са от първостепенно значение за рентабилността на всяка млечна ферма. А тя означава висок млеконадой и стремеж към спестяване от разходите
Успешното заплождане и правилно развиваната селекция са от първостепенно значение за рентабилността на всяка млечна ферма. А тя означава висок млеконадой и стремеж към спестяване от разходите