Петя Григорова агрометеоролог при НИМХ - БАН

През предстоящия седемдневен период агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика. Очакваното влошаване на топлинните условия, със средноденонощни температури под нормите за третото десетдневие на април, ще бъде предпоставка за ограничено развитие на земеделските култури. При пшеницата и ечемика ще се наблюдава масово вретенене, а в част от посевите в южните райони на страната - и преход от вретенене към изкласяване. При маслодайната рапица ще имаме масово цъфтеж. При овощните култури ще преобладава цъфтеж и формиране на завръзи.

Лозите ще навлязат във фаза трети лист, а в южните райони - и начало на формиране на реса. При слънчогледа и царевицата, в зависимост от сеитбените дати, ще имаме поникване и начало на листообразуване.

Очакваните валежи от дъжд през повечето дни от периода ще доведат до положителна промяна в нивата на почвените влагозапаси. Високото съдържание на влага в горните почвени слоеве ще затрудни сезонните агротехнически дейности - сеитбата на царевица и на топлолюбивите пролетни култури - памук, фасул, соя, фъстъци и др., внасяне на хербициди и растително-защитните пръскания при овощните и ягодоплодните култури (ягодовия хоботник, сиво гниене, дидимела по малината).

При първа възможност е необходимо земеделските производители да извършат наблюдения на посевите с маслодайна рапица за плътността на най-важния неприятел - рапичния цветояд, а при посевите със слънчоглед - за сивият царевичен хоботник.

В средата на периода не са изключени критични минимални температури за младите завръзи на овошките във високите полета на Западна България, в Предбалкана и в част от североизточните райони на страната.