Нова система за електронно сертифициране при вноса на биологични продукти действа от днес в Европейския съюз. Така контролът върху вноса ще се подобри, ще се осигури по-стриктното прилагане на разпоредбите за безопасност на храните и ще се ограничи евентуалният риск от измами. В същото време ще се осигурят по-пълни статистически данни за вноса на биологични продукти.

Предвиден е шестмесечен преходен период, в който могат да се използват сертификати както на хартиен, така и на електронен носител. От 19 октомври 2017 г. обаче вносът на биологични продукти ще се сертифицира само по електронен път.

Новите правила налагат сертификатите за внос да станат част от интегрираната компютризирана ветеринарна система TRACES, чрез която се следи движението на хранителните продукти в ЕС. Непрекъснатият достъп до тази система улеснява търговията и осигурява бърза реакция при заплахи за здравето, тъй като позволява да се следи движението на стоките.

„Нашият ангажимент към прилагането на стриктни мерки за сертифициране и инспекция е важен елемент в европейските стандарти за безопасност на храните. Макар благодарение на тези стандарти Европа вече да се е наложила като световен лидер в безопасността на храните, трябва да продължаваме неуморно да разработваме нови и още по-успешни мерки в тази насока. С новите правила ще се подобри проследимостта на биологичните продукти, които представляват важен разрастващ се пазар“, коментира еврокомисарят по земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган.