Сега е времето, в което трябва да заровим пръсти в почвата, да помогнем на всички цветя да растат и да ни радват с цветовете си през останалата част от годината.

Първо трябва да почистим добре навсякъде - от останалите есенни листа по моравата или край цветните лехи до счупените клончета на декоративните храсти. Добре е да започнем от горе на долу, т.е. най-напред да откроим и оформим дърветата и храстите.

Форзиция, вейгела, магнолия и някои други ранобудни красавици цъфтят сега. Тях няма да закачаме, нека си хубавеят. Но чимшири, евонимуси, лигуструми и туи имат нужда от почистване и прическа. Трябва да се отстранят всички счупени и повредени клонки, а целите растения да се оформят.

Тази на пръв поглед санитарна резитба допринася за сгъстяването на храстите и предотвратява някои патологични процеси.

Ако разполагате с добре угнил оборски тор, разхвърляйте го

в поливните ямки на дърветата и храстите и прекопайте на 10-15 см дълбочина. С тази операция ще постигнете няколко положителни ефекта - подхранване, аериране, борба срещу почвени и насекомни неприятели и др. Ако нямате оборски тор, използвайте минерални торове.

Единият вариант е да подхраните първо с амониева селитра или някакъв бързо разтворим комбиниран тор, а другият е да се снабдите с бавно разтворим тор.

Вторият решава проблема за целия месец април и има редица предимства - той освобождава бавно хранителни вещества и то при определени условия на средата и влага в почвата, не предизвиква заплевеляване както оборския тор и може да действа продължително, няма толкова голяма опасност да се предозира.

Отстранете плевелите

Те са конкуренти за вода и хранителни вещества на нашите любимци. Освен това са резервоар за болести и неприятели. Затова е хубаво да ги отстраняваме навреме. Е, има и полезни плевели. Всеки сам преценява какво да остави в градинката си и какво да изкорени. Основната задача на цветната градина е да цъфти и да радва окото, да бъде кът за отдих, а на никой не би му било приятно наред с красивите цветове да види бурен. От една страна естетически не се връзва, а от друга - плевелите се намножават толкова бързо, че задушават цветята.

С плевелите можем да се борим механично с инструменти или с химически препарати, но последните не са за препоръчване.