Състав: 60 г сушени кайсии (10 броя), 25 г орех (5 бр), 200 г извара, 2-3 суп. лъж. пудра захар, 5 г желатин, 50 г бял шоколад, 100 г млечен кафяв шоколад

Кайсиите се измиват добре и се накисват във вряла вода за 3-5 минути. Желатинът се накисва в студена преварена вода и след това се бърка до пълно разтваряне на водна баня.

Сушените кайсии и орехите се смилат. Ако сместа е кисела, добавете 1 ч. лъж. пудра захар. Изварате се прекарва през сито или гевгир. Белият шоколад се разтопява в микровълнова фурна или на водна баня. Изварата, пудрата захар, белият шоколад и разтворения желатин се смесват. Вместо бял шоколад, можете да сложите 1/3 ч. лъж. лимонова кора.

Смлените кайсии и орехи се разделят на 10 части и от всяка част оформете топче, с размера на лешник. Изварата също се разделя на 10 части.

Топчетата от сушени кайсии се обвиват в изварата и се оформят като яйца. Поставете в хладилник за 2-3 часа, за да се стегнат.

Черният шоколад се разтопява на водна баня или в микровълнова печка (за предпочитане е да се топи на части). Всяко изварено топче се потапя в съда с разтопен шоколад и с помощта на кулинарна четка се намазва от всички страни.

Готовите яйца внимателно се прехвърлят в плоска чиния и се връщат в хладилника, за да се стегне шоколадът. Желателно е чинията да се застеле с хартия за печене. Така шоколадът няма да залепва по блюдото.