Градинарите от южните райони на страната, които искат да отглеждат зелен фасул, да побързат. Тези от по-хладните – може и по-късно, до края на април, както и през май.

Зеленият фасул се отглежда като пролетна и лятна култура. Подходящи сортове с къс вегетационен период (45-50 дни) са нискостъблените – Никос, Старозагорски чер, Берголд, Валя, Виктория, Голд тайм и др.

Добри предшественици на фасула са краставиците, зелето, картофите.

Фасулът е топлолюбива култура. Сеитбата на фасула се провежда, когато температурата на почвата в 10 см слой е достигнала 10-12 градуса. Градинарите от Южна България започват със сеитбата през първото десетдневие на април, в Северна България – през втората половина на месеца, а във високите полета – в началото на май.

Сеитбата на фасула трябва да е съобразена и с периода на късните пролетни слани в дадения район, тъй като пониците му загиват при температура под 0 градуса.