Служебният кабинет въвежда винетка за трактори и друга земеделска техника. Годишната такса ще се плаща на Агенция „Пътна инфраструктура“ и ще бъде между 30 или 100 лева, в зависимост от широчината на превозните средства и по–конкретно 30 лв. годишна такса за колесни трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство с габаритни размери с широчина от 2,55 м до 3,50 м включително и 100 лв. такса – при широчина над 3,50 м до 4,50 м включително.

По старите правила са били издадени общо 254 разрешителните за последните две години. Очаква се за половината от тях да бъде заплатена такса през тази година.

Според вносителите на проекта с въвеждането на такса се очаква облекчаване на земеделските производители, ползващи цитираната техника при многократно преминаване по пътищата от първи, втори и трети клас по изключение, както и стимулиране на плащането на дължимите пътни такси от потребителите, сезонно ползващи републиканските пътища поради спецификата на тяхната дейност. По този начин няма да бъде допускано движението им по пътищата от първи, втори и трети клас по изключение без необходимото разрешително и заплатена годишна пътна такса.