МЗХ е подготвило проект на наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 2014 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2014 – 2018 г.

Тя е с много нови текстове, доста изменения и въвежда немалко рестрикции.

По решение на постоянната работна група се въвежда текст, с който изпълнителният директор на фонд "Земеделие" ще определя със заповед периодите за прием на проекти със заявено авансово плащане за текущата финансова година.

Заповедите ще трябва да се публикуват на интернет страницата на фонда в срок най-малко 15 дни преди началото на съответния период за прием.

Предвижда се, когато кандидатът възнамерява да заяви авансово плащане, той да посочи в заявлението за предоставяне на финансова помощ точния размер на сумата за аванс и финансовата година, за която има намерение да упражни това право.

Удостоверяването за признаване като организация на производители или свидетелство за признаване на група на производители трябва да е станало по реда на Наредба № 12 от 2015 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на земеделски продукти, асоциации на организации на производители и междубраншови организации и на групи производители.

Няма да е допустимо оттегляне на заявление за предоставяне на финансова помощ след случаи на уведомяване за евентуални нередовности на предоставените документи или при предстояща проверка на място.

Заявленията за финансова помощ ще получават

пълен или частичен отказ

ако не съответстват на целите на програмата, ако не набират достатъчен брой точки и при недостатъчен бюджет за финансиране.

При окончателно плащане след авансово изплатена финансова помощ, когато неизпълнението е над 20 на сто, но не повече от 50 на сто от площта по договора, подпомагането ще се изчислява възоснова на установената от проверка на място площ и ще се намалява с двойния размер на установената разлика. Ползвателят ще трябва да възстанови установената разлика в двоен размер.

Ползвателите на финансова помощ подлежащи на проверка ще се определят на база риск анализ.

Изброени са мерките за популяризиране или реклама, които ще бъдат подпомагани, както и за дизайн на уебсайт и закупуване на домейн, разходи за хостинг и поддръжка на домейн, администриране на уебсайта по години, участия в мероприятия и изложения с международна значимост.