* Обикновената житна пиявица, житната дървеница и пшеничният трипс нанасят огромни щети

Петя Григорова

агрометеоролог

при НИМХ - БАН

През първата половина от предстоящия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от средноденонощни температури над нормите за второто десетдневие на април.

Благоприятните топлинни условия и наличните добри почвени влагозапаси ще създадат условия за ускорено развитие на земеделските култури. При пшеницата и ечемика ще преобладава фаза вретенене.

При посевите с рапица ще се наблюдават бутонизация и цъфтеж. При овощните култури ще протичат фазите цветен бутон и цъфтеж, а при лозата - разпукване на пъпките и разлистване.

При засятите в агротехнически срок посеви със слънчоглед ще се наблюдават поникване и начало на листообразуване.

През втората половина от периода се очаква влошаване на топлинните условия. Земеделските култури ще се развиват с по-забавени темпове.

По-подходящи условия за сезонните агротехнически дейности - сеитбата на царевица в Южна България и полските райони на страната, внасяне на хербициди при пролетните култури, следцъфтежните пръскания при овошките и др. ще има през първата половина от периода, когато се очаква относително сухо време.

До средата на периода земеделските производители ще имат възможност да направят преглед на посевите с пшеница и ечемик за вредоносна дейност от възрастните индивиди на обиквновена житна пиявица, вредна житна дървеница, пшеничен трипс, за оценка на степента на нападение от брашнеста мана, от видове септориози.

При посевите с маслодайна рапица е важно да се следи за плътността на икономически важния неприятел - рапичен цветояд, с цел извеждане на своевременна растителна защита при бутонизация.

При поникналите посеви със слънчоглед може да се очаква поява и вредоносна дейност от сивия царевичен хоботник и телените червеи, които нанасят най-големи повреди по време на поникването на растенията.

При лозата периодът от набъбване на пъпките до фенофаза 3-4-и лист е критичен за развитието на болестта екскориоза.