Разрешителните за водовземане се получават след дълги, тежки, скъпи и сложни процедури, казват кандидати, които са се хванали на хорото

Доста фермери чакат за разрешителни за водоползване. Експертите напомнят, че след подаване на документите трябва да имат търпение, защото процедурите се проточват

Диана Ванчева

За да получат разрешителен режим за ползване и водовземане на повърхностни и подземни води, земеделските стопани задължително трябва да са се снабдили с документи, които доказват правото на ползване на земята.

Това могат да бъдат договори за аренда или за собственост на земеделските участъци, за които предстой да бъдат напоявани.

Според експертите от басейновите дирекции немалка част от фермерите по области искат и да се пробват с нови сондажи, но всичко им се струва адски сложно. За тази цел фермерите е добре да знаят, че

се влиза в цяла една процедура и не се знае кога се излиза

В РИОСВ се заплаща такса от 250 лв., за да се получи разрешително. Там трябва да се посочи обемът искана за потребление вода, който се изчислява на базата на норми.

Не може да се мине без консултацията с хидроспециалист, за да се изготвят проект и обосновка към него за водовземането.

Документите се подават в съответната басейнова дирекция

но времето, за което се разглеждат и специалистите се произнасят по тях е поне половин година.

Таксите за съответното водовземане от подземни, включително минерални или от повърхностни води, се определят по специална формула - на база на целта, за която ще бъде ползван отнетият годишен воден обем, това обясняват експерти от басейновите дирекции за фермерите.

При искане на разрешително за водовземане от подземни води

чрез нови водовземни съоръжения

за което много фермери питат, също е необходимо да се подаде заявление за откриване на процедура за разрешително.

В случая се прилагат още повече документи, които кандидатът трябва да има време и търпение да събере.

Те са заверен документ за платена такса за издаване на разрешително, актуална скица или карта за имотите, в които ще се извършва дейността, заверена от съответния компетентен орган - с нанесено местоположение на предвижданите за изграждане съоръжения. Още - декларация за обстоятелства по силата на Закона за опазване на околната среда.

Изисква се и

документ за собственост или нотариално заверено писмено съгласие

от собственика на имота, в който ще бъдат разположени съоръженията за водовземане.

Целия текст може да прочетете в новия брой на в. "Български фермер" от 13-19 април