* Високата добавена стойност в земеделието трябва да се постига чрез иновации

Алма Давидова

Дебатът за реална реформа след 2020 г. на Общата селскостопанска политика (ОСП) и в Европа, и у нас вече е в разгара си. Свидетели сме на изцяло нов начин на мислене за това как ОСП може да еволюира.

Всеизвестен и определящ е фактът, че ОСП възлиза на приблизително 40% от общия бюджет на ЕС и представлява механизъм от решаващо значение за подпомагане на земеделието и околната среда в селските райони на Европа. Това е важен инструмент, който, ако е проектиран и се управлява ефективно, може да оптимизира осигуряването на храна, енергия, биоматериал и екосистемни услуги, както и да подкрепи за икономическото развитие на селските райони.

Но ако иска да продължи да поддържа такъв голям дял от бюджетните средства на ЕС, ОСП трябва да покаже на политиците, заинтересованите страни и европейските граждани, че е подходяща за целта и си струва изразходваните средства.

За да дават идеи за бъдещата политика, анализатори, фермери и специалисти имат нужда да стъпят на една обективна равносметка за изминалия период. У нас все още се усеща недостиг на данни и анализи.

Целият текст - в новия брой на в. "Български фермер" от 13-19 април