Нулевата обработка на почвата е различна от прилаганата в конвенционалното земеделие. Изискват се различни умения и конкретни решения във връзка с почва, климатични условия и култури, както и оптимизиране на необходимите вложения.

Резултатите от директните сеитби не са еднозначни и се влияят съществено от различията в климатични и почвени условия, както и от системата на земеделие. Не винаги директните сеитби са показали предимство пред конвенционалните обработки.

Тук са изброени основните предпоставки и най-често допусканите грешки при приложение на нулеви обработки.

Общо взето директните сеитби са неподходяща при тежки, лошо дренирани и неотцедливи почви, склонни към преуплътняване. Нулевата обработка повишава влажността и понижава температурата през пролетта, с което е възможно да забави сеитбата на ранните култури и забави развитие на културите в ранна пролет.

От друга страна, преобладават оценките, че директните сеитби са по-ефективни в страни и райони с топъл и сух климат и отстъпват на конвенционалните обработки при влажни и хладни условия.

Още за възможните грешки при преминаване към нулеви обработки четете в анализа на проф. Петко Иванов в новия брой на вестник "Български фермер" от 13 април.