До 13 април трябва да бъде подписан договорът между Министерството на земеделието и храните и фирма ТехноЛогика, която спечели обществената поръчка за софтуера, необходим за качване на правните основания в идентификационната система за администрация и контрол (ИСАК).

Справка показва, че нейни клиенти са български и международни организации от различни сегменти на икономиката и обществения живот. Сред тях са Министерството на труда и социалната политика, Националната агенция за приходите, Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие, Националната здравноосигурителна каса.

Тази година няма решение на ЕК за възможност за удължаване на срока за кампанията по директни плащания, стана ясно от думите на Десислава Танева след среща между предходното и настоящото ръководство на МЗХ в Министерски съвет, която се проведе на 10 април и бе организирана от служебния премиер Огнян Герджиков.

Така че крайният срок на кампанията ще е обичайният - т.е. до 15-и май ще могат да се подават заявления без санкции за фермерите за всеки просрочен ден.

В момента земеделските производители посещават земеделските служби, но това не може да се сметне за истинско изчертаване на площите, защото модулът, който генерира правните основания и с който може да се затвори всяко едно заявление, още не работи.

Закъснението, което се отчита спрямо Кампания 2016, е почти цял месец. Това означава, че на фермерите им остават само 20 работни дни, за да заявят окончателно земите си по новата кампания за директни плащания 2017.

Браншови организации твърдят, че досега техни членове не посещават службите, защото това явяване е половин свършена работа, а после ще им се наложи да се явяват втори път за приключване на изчертаването и окончателно затваряне на заявленията.

Според Националната асоциация на зърнопроизводителите тазгодишното забавяне на кампанията е възмутително и сериозно ще попречи на работата им по пролетната кампания.