За арендаторите излиза много по-изгодно сами да предложат рентата за желаните парцели, вместо да разчитат на по-добри условия при пряко договаряне. Документи се приемат до 21 април.

Наддаването за атрактивна земя под наем за стопанската година тече с пълна сила като конкуренцията в отделни региони е много активна, информираха от водещото дружество за управление на ниви "Агрион". За арендаторите излиза много по-изгодно да се включат в търговете сега като сами предложат рентата за желаната земя, вместо да разчитат на прякото договаряне със собственика. 

Документи за търговете на "Агрион" се приемат до 21 април - петък, в офисите на компанията в цялата страна.

Компанията за втора поредна година използва този инструмент за отдаване на портфолиото си. Процедурата е улеснена за фермерите само в четири стъпки като най-голямото предимство е, че имат възможност сами да предложат цената за стопанисване на желаните парцели.

„Търговете са най-добрият търговски инструмент, чрез който пазарът сам определя рентните нива. Арендаторите са основните ползватели на земята и техният финансов ресурс и съответно възможностите, които имат да отделят за разход за рента, пряко зависят от пазара на продукцията им. Но резултатите досега показват засилено търсене на добра земя с наистина добра цена”, коментираха от мениджмънта на компанията.

Експертите отчетоха интерес към парцелите както от фермери, които имат сериозни намерения за увеличаване или по-ефективно окрупняване на стопанствата си, така и от нови играчи на пазара. Запитвания има и от по-дребни земеделци, които искат да влязат в различни землища, което е добър сигнал за общото развитие на отрасъла.

Прави впечатление, че в някои райони арендаторите направо са тръгнали да се надскачат, за да си гарантират най-атрактивните парцели. Обяснението е, че искат да бъдат спокойни за субсидиите си догодина и за съответното планиране на площите, семена, торове и препарати.

Активността за наемане на желаните парцели зависи и от региона: там където земята е атрактивна, има голяма конкуренция между много арендатори; регионите, в които реално действащи са само няколко водещи производители, и части, където тепърва влизат нови арендатори. Североизточна България остава сред най-атрактивните региони – там конкуренцията за наемане на земя е най-ожесточена. Освен големите арендатори в битката се включват и големи производители от Централна Северна България, които искат да се разрастват.