Ароматният плод пречиства, тонизира, успокоява

Като част от семейството на цитрусовите плодове лимонът е богат източник на витамин С, B, рибофлавин, минерални вещества като калций, фосфор, магнезий, както и на протеини и въглехидрати.

Лимонът съдържа флавоноидни съставки, притежаващи антиоксидантни и противоракови свойства. Той има подсилващо кръвообръщението действие. Ароматът му има здравословно и благоприятно въздействие върху мозъчната дейност и засилва концентрацията. Свежият плод намалява главоболието и действа успокояващо при състояние на стрес и лека депресия.

Смята се, че редовният прием на пресни лимони може да бъде полезен при камъни в бъбреците. А поради високото си съдържание на калий, пиенето на сок от цитрусовия плод е полезно за хора със сърдечносъдови проблеми. Фрешът може да се употребява при зъбобол, както и при кожни проблеми като акне и екзема. Сокът от лимон е полезен и за премахване на черни точки, лунички и бръчки. Втриването на няколко капки от течността в косата след измиване пък ѝ придават блясък и обем. Изследвания показват, че лимоновият сок помага в предотвратяването и прогресирането на заболявания като остеоартрит и атеросклероза.