Когато пчелинът е близо до овощна градина

Според Наредба N 13 за мерките при опазване на пчелите от отравяне пчеларят трябва да е уведомен 3 дни преди датата на третирането ако предстоят растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности с наземна и авиационна техника.

Възложителите на пръскането трябва да уведомят лично, с SMS и/или по електронна поща собствениците на регистрирани пчелини, разположени в землището на населеното място, където ще има третирани площи. Същото важи и за собствениците на пчелини, разположени в граничещите землища.

Пчеларите трябва да бъдат информирани за датата и часа, в които ще се извърши пръскането.

Лицата, които извършват третиране, е необходимо също така да изпратят уведомително писмо до кмета на населеното място в чието землище ще се извършва третирането, както и до кметовете на населените места, чиито землища граничат с третираните площи. Кметовете от своя страна имат задължението да обявяват за предстоящото третиране в деня на получаване на уведомителното писмо чрез местните средства за масово осведомяване и чрез обява на видно място в съответното населено място, гласи наредбата.

След като са уведомени, собствениците на пчелини са длъжни да предприемат мерки по опазването на пчелните семейства от отравяне. По преценка на собствениците мястото на пчелина може да бъде обозначено с бял флаг.