Целта е да се захрани с повече средства фондът за кризи, чрез който се подпомагат земеделски производители

Йовка Димитрова

Европейската комисия предлага по-висока удръжка за директните плащания, надвишаващи 2000 евро през 2018 г.

Удръжката е част от механизма за финансова дисциплина и цели да захрани фонда за кризи на ЕС. Чрез него се подпомагат земеделски производители при дисбаланс на пазарите или други кризи, свързани с отглеждането на земеделска продукция.

Ставката за 2018 г. е по-висока с 0,03% одобрената за тази година, става ясно от предложение на Комисията до Европейския парламент и страните членки. Тя се отнася само за директни плащания, чийто размер надвишава 2000 евро.

Корекцията се извършва ежегодно върху директните плащания, с цел да се заделят € 400 млн. по цени от 2011 г. за покриване потенциални кризи в селскостопанските пазари.
Комисията предлага директните плащания по Общата селскостопанска политика, надвишаващи € 2000, да се намалят с 1.388149%, в сравнение с 1.353905% за настоящата година. От мярката е изключена само Хърватия, където субсидията все още е по-ниска.

Спестените пари ще налеят 459,5 млн. евро по текущи цени в антикризисния резерв за 2018, което е с 9 млн. евро повече от заделеното за тази година.

През 2016 г. удръжката беше по-висока от исканата сега - 1.393041%. През първата година на прилагане на новата разпоредба – 2014 г., тя беше 2.453658%. Българските земеделски стопани са част от механизма от 2016 г.

Решението за точния размер на корекцията за догодина трябва да се вземе до 30 юни. Ако не се постигне съгласие между парламента и страните членки, Еврокомисията ще въведе в сила своето предложение.

Ако не бъдат използвани, удържаните суми се възстановяват на земеделските стопани през следващата година. От създаването на фонда през 2014 г., той не е използван, тъкмо заради чувствителността на големите бенефициенти и ЕС подпомага фермерите чрез други бюджетни средства, както и чрез схеми, в които страните членки участват със собствено финансиране на производители.

Ставката на корекцията се прилага единствено спрямо плащанията по заявления за помощ, подадени през календарната година, за която се прилага финансовата дисциплина, независимо кога се извършва плащането в полза на земеделските стопани.