Agro Food Park близо до Орхус може да се превърне в главен световен полигон за иновации в сферата на агротехнологията и градските ферми

Алма Давидова

Агропаркът в Дания се оформя през 2009 година, и неговото университетско градче е на площ 44 000 квадратни метра Сега там работят около 80 организации с 1000 сътрудника, съобщават от Via.

Планът е през следващите 30 години паркът да се разшири с още 280 000 квадратни метра за стотици други компании.

Така това място ще се превърне в световна "Силициева долина за селско стопанство".

По думите на Серен Медсен, ръководител на проекта, плановете за разширяване на парка са свързани с това той да стане по-удобен за лесно коопериране между различните фирми. Паркът ще се развива в симбиоза с Орхус, и целта е той да стане привлекателен и за жителите на града.

От тази година агропаркът и Орхус, който е на 11 минути с кола, ще бъдат свързани и с трамвай.

По думите на Медсен основната цел на парковото пространство е да стане инкубатор на глобални иновации и да е достъпна площадка за съвместни изследвания в аграрната област.

Освен датските компании и такива като Arla Foods, част от агропарка ще станат и предприятия от Беларус, Канада и Тайланд.

Дания е едно от точните места за реализирането на такъв амбициозен проект. В страната вече се произвежда шест пъти повече екологично чиста храна, отколкото е нужно за вътрешното й потребление.