Често я смятат за бурен. Нейн декоративен събрат е добре познатото калдаръмче

Ако сте решили да подсилите организма си или да му дадете нещо, което ще му помогне да изгради силна имунна система, потърсете тученицата. По света отдавна е позната като лечебно растение. Използвана e като средство при редица оплаквания - артрит, главоболие, изгаряния и кашлица и други. Още през 1 в. пр. н.е. римският учен от гръцки произход Диоскорид пише за тученицата, че изчиства от паразити и намалява главоболието.

Тученицата е много богата на хранителни вещества. Тя съдържа повече омега-3 мастни киселини дори от някои рибни масла и е изключително подходяща за хора на вегетарианска диета. Към богатството си дебелите месести листа на тученицата причисляват и витамините A, B, C и E, както и така важните минерали калий, калций, и магнезий.

Благодарение на високото си съдържание на магнезий, повече от всяко друго листно растение, тученицата е полезна за укрепване на сърцето, превенция на аритмия и подсилване на имунната система. Тя може да бъде и средство за успокояване на мигрената и мускулното напрежение.

Тученицата е богат източник на витамин C и на някои витамини от групата B-комплекс като рибофлавин, ниацин, пиридоксин и каротеноиди. Тя съдържа и минералите желязо, манган, калций и др.

В тученицата им два вида пигменти, които са мощни антиоксиданти - бетацианин и бетаксантин.

Кулинарно приложение

Както стъблата така и листата на тученицата могат да бъдат консумирани. Пресните сурови листа на тученицата се използват като добавка или основна част на салата или като съставка на сок от зеленолистни. Тя може да се добави и към стандартни рецепти със спанак и лапад. Въпреки, че антиоксидантните й свойства съществено намаляват при кулинарна обработка, част от минералите, флавоноидите и каротените могат да се запазят при приготвяне на пара.