Предпазва от сърдечно-съдови заболявания

Рибата е ценен хранителен продукт, който за съжаление се консумира твърде ограничено от българското население. Препоръката за консумация на риба и рибни продукти е 30-40 г дневно или поне на едно рибно ястие седмично.

Смята се, че увеличената консумация на риба има предпазен ефект по отношение на сърдечно-съдовите заболявания. Отдавна известен факт е, че ескимосите и японците, които се хранят предимно с рибни продукти страдат много по-рядко от сърце в сравнение с народи, които традиционно имат ниска консумация на риба.

Рибата е източник на пълноценни белтъци, които не се различават от белтъците на месото на топлокръвните животни.

Поради значително по-ниското съдържание на съединителна тъкан, белтъците на рибата по-лесно се смилат встомашно-чревния тракт и по-бързо се усвояват, което я прави подходяща храна както за растящия организъм, така и за възрастните хора.

Количеството на мазнините в рибата варира в доста широки граници (5-20%)и зависи от вида, възрастта и сезона на улов.

Според количеството мазнина рибите се разделят на три групи

постни - съдържащи до 5% мазнини (мерлуза, треска, толстолоб, хек, бяла риба, калкан, кефал, лефер, попчета, сафрид, пъстърва);

полутлъсти - съдържащи 5-10% мазнини (шаран, акула, нототен);

тлъсти - с мазнини над 10%(сардина, копърка, херинга, скумрия, тон, паламуд, лакерда, сьомга).

Мазнините в рибата са равномерно разпределени в мускулната тъкан и са представени предимно от биологично ценните полиненаситени мастни киселини от семейство омега-3. Смята се, че основната заслуга за намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания при увеличена консумация на риба е именно на тези мастни киселини. Рибата е богат източник на минерални вещества. По съдържание на калций и фосфор се нарежда след млякото и млечните произведения преди месото. Особено в морските риби е значително и количеството на йод и флуор, докато продуктите със земен произход са сравнително бедни на тези микроелементи. Рибата можеда обогати съществено нашата храна с йод и флуор, което е от значение за профилактиката, съответно на йод дефицитните състояния (гуша) и зъбния кариес.

Рибата съдържа и важни за организма витамини - А, Д, Е, В1, В2, В6, В12, ниацин. Рибата и рибните продукти са ценна храна за човека с добрите си вкусови качества и с високата си хранителна стойност. Те трябва да заемат своето място на трапезата на българина и като средство за масова профилактика на сърдечно-съдовите заболявания.