Потребители на ток, парно и газ да поискат доставчикът да им заличи начислени сметки, погасени по давност, без да завеждат дело срещу него.

Това гласи изменение в Закона за енергетиката, което цели разтоварване на софийските съдилища от граждански процеси. Поправките са дело на комисията по натовареността във Висшия съдебен съвет (ВСС), чийто шеф е Калин Калпакчиев. Предложенията ще бъдат пратени до министъра на правосъдието Мария Павлова.

В текстовете пише още, че доставчикът има 2 месеца да отпише старите задължения. Клиентите могат да подават исканията си до топлофикация или до енергото писмено. В тях освен за сметки може да се иска зачертаване и на погасени по давност задължения за лихви за забави или такси.

Ако доставчикът откаже или не отговори в срок на клиента, чак тогава може да се предяви иск в съда.

Същото ще важи и за потребители на ВиК услуги след промени в Закона за водите.

От ВСС казват, че със законовите изменения ще се избегнат разноски за дела - държавна такса и адвокатски хонорари. Плюсове има и за дружествата на услуги. Те ще спестят от разноски по дела, по които винаги са осъждани за стари сметки.

Предявяването на иск срещу застрахователи да става там, където живее пострадалият например при катастрофа, или където е настъпило “застрахователното събитие”. Това изменение в Гражданския процесуален кодекс предвижда да освободи Софийския районен съд от голяма част дела срещу застрахователи, тъй като централите на дружествата са в София.