Фермерите тук получават добри добиви благодарение на иновациите, които прилагат в практиката, стана ясно на семинара на фирма Генерал агрохимикали, гр. Враца

Ваня Велинска гр. Вършец

Иновациите са двигател на съвременния живот. С много голяма сила това важи за земеделието, където благодарение на новата техника и внедряването на последните технологии в отглеждането на културите, добивите се увеличават непрекъснато. За да си конкурентен на пазара, трябва да правиш модерно производство, като получаваш високи резултати и качествена продукция. Това трябва да е целта на всеки фермер. Това трябва да е целта на всеки, свързан със земеделското производство.

Затова, за разлика от много други сфери, земеделието в Северозападна България се развива също толкова добре, като и в другите райони в страната.

Интересуваме се, следим иновациите, свързани в растениевъдното производство, коментира Младен Цолов, собственик и управител на фирма Генерал агрохимикали, гр. Враца. Ако проследим резултатите през последните години, ще видим, че добивите се увеличиха почти двойно, както и качеството на растителната продукция.

Затова и ежегодно дистрибуторската фирма организира технически семинари, на които земеделските производители се запознават с най-новите продукти на водещи наши и международни компании производителки на семена, торове и препарати за растителна защита. Заради големия интерес тази година са поканили почти всички партньори, с които фирмата работи, за да представят новостите си пред фермерите от района.

Генерал агрохимикали работи със земеделски производители от Враца, Мездра и района. Сред тях има както големи арендатори, така и по-малки производители. Всички те са важни за фирмата, и на всички тях се обръща необходимото внимание, което включва не само търговската част, но и цялостни грижи при отглеждането на културите.

Основните клиенти са зърнопроизводители, съобразно земеделието, което се развива в района, но има и фермери, които са с интензивни производства - лозови масиви и овощни градини.

В нашия район, както и в Мантанско и Плевенско могат да се обособят два района, разяснява Младен Цолов. Единият е по-благоприятен за земеделие, а другият - по-труден. На много полета почвите са сиви горски, които не са от най-подходящите и не предполагат толкова добри добиви. За разлика от тях на полетата с чернозем, които са от Борован нагоре към Дунав, положението е коренно различно и там резултатите, както и добивите са много по-добри.

Затова е много важно да се избере индивидуален подход и специфични решения според района за да се получат максимално добри резултати. Ето защо фирмата работи с различни партньори, които предлагат много и разнообразни продукти в сферата на земеделието.

Ясно е, изборът не е никак лесен. Логично е производителите да предпочитат познати хибриди, от които са получавали добри резултати в последните години. Обясним е и интересът към семената от новите генетики, които са селекционирани не само да дават по-високи добиви, но и да имат по-стабилно представяне през годините, защото по-малко се влияят от неблагоприятните климатични условия.

При избора на продукти за растителна защита, трябва да се подхожда много внимателно, категоричен е Младен Цолов, който е и агроном по растителна защита. Особено в тежката ситуация на ниски изкупни цени на растителната продукция, каквито са през последните години, разходите трябва да се оптимизират. Затова и фермерите търсят по-евтини решения

Семената обаче са само част от технологията на културите, трябва да се спазват и добрите практики, за да се опазят културните растения. Ето защо редовното обследване на полетата е много важно.

От Генерал агрохимикали предлагат препарати в различен ценови сегмент, като фермерите могат да направят избор - дали да предпочетат най-новите рз-продукти например, които, разбира се, са по-скъпи, или да заложат на по-стари като активна база, но доказали се в практиката и все още работещи пестициди.

Много от клиентите на фирмата избират да работят с български продукти, които са на по-ниски цени но като качество не отстъпват на чуждите аналогични.

А добрите постижения, с които фермерите от региона могат да се похвалят, са резултат от ползотворното сътрудничество между всички звена - фирми-производители, дистрибутор, фермери.

Показали сме през годините, че фермерите могат да се доверят на нашата преценка, категоричен е Младен Цолов. Мислим за екипа си, за това да се образовани и практически подготвени.

В екипа всички са агрономи, макар и някои от тях скоро дипломирали се. Сред тях и дъщерята Рени, която е трето поколение агроном в семейството.

Според Рени Цолова земеделието предлага много възможности и може да е привлекателно и за младите хора, за да останат и работят в страната ни.

Да подобрим имиджа на фермерите

Това е една от целите, които си поставям във Фондация Рачински, казва председателят ѝ Младен Цолов

Отскоро Младен Цолов е новият председател на Фондация Рачински. Една от основните цели, които си е поставил, е да подобри имиджа на фермерите, и преди всичко на зърнопроизводителите.

Смятам, че през последните години реномето на фермерите доста пострада покрай стачките и някои други проблеми в сектора, казва Младен Цолов. Не успяхме да обясним добре на обществото за какво става въпрос. От някои медии, както и от политическите изказвания хората се настроиха негативно, остана впечатление, че земеделците искат едни пари, и те все не им стигат. А не е така. Земеделските производители правят много инвестиции - в земя, в техника, а всичко е скъпо. Целта е да се прави по-евтино производство, и ако не се получавате тези пари, това няма как да стане. И без това българските производители не са конкурентни на европейските, а без субсидии - става още по-трудно.

Фондацията предвижда да даде стипендии на студенти и научни работници, за да се подпомогне в сектора да има повече и по-добре подготвени кадри.

Рени и Жана Цолови доказват, че дамите също може са успешни в агробизнеса
Рени и Жана Цолови доказват, че дамите също може са успешни в агробизнеса
Три поколения агрономи в семейство Цолови: Цветан, Рени и Младен
Три поколения агрономи в семейство Цолови: Цветан, Рени и Младен
Успешно партньорство - Младен Цолов и Татяна Михайлова, търговски директор на Екофол, българският производител на листни торове
Успешно партньорство - Младен Цолов и Татяна Михайлова, търговски директор на Екофол, българският производител на листни торове
Младен Цолов е новият председател на Фондация Рачински
Младен Цолов е новият председател на Фондация Рачински