Вложенията ще достигнат 10 млрд. долара до 2050 г., прогнозират анализаторите

Интересът на големите компании расте

Алма Давидова

Ако проследите отчетите на организацията AgFunder, която провежда мониторинг на работата с рискови инвестиционни фондове в сферата на аgтech, ще видите, че само за три години, финансирането на разработките и новостите в сферата на агротехнологиите е нараснало почти 10 пъти - до 4,6 млрд. долара през 2015 година.

И ако инвестициите през 2016 г. са забавени, в сравнение с 2015 г., броят на инвеститорите е нараснал с 52% - сключени са много повече сделки.

Това направление за инвестиции е още доста “младо” и финансовата му екосистема още се формира

До 2050 г. се очаква финансирането на агротехнологии да се увеличи до 10 млрд. долара. При това, както и в другите сфери, в agtech има неголяма група ключови инвеститори, които финансират проекти в начални етапи, но в бъдеще те остават без нови инвестиции или застиват на ниво стартиране.

Първите фондове, които са финансирали агротехнологии, се появяват през 2006 година. Рисковите - канадският Avrio Capital и калифорнийският Finistere Ventures, са започнали своята работа в направлението биотехнологии. Тогава те са били малки инвеститори с размер на капитала съответно 75 млн. и 32 млн. долара. Също през 2006 г. е основан един от най-активните рискови инвеститори в агротехнологии - Cultivian Ventures.

До 2011 година финансирането на иновации в сферата на agtech е било доста скромно - основно това са неголеми сделки за перспективни проекти. Но след това ситуацията рязко се променя.

От 2011 до 2015 година се появяват седем нови фонда, които се специализират за агротехнологии а първите от тях значително увеличават размера на капитала си.

Най-големите стават Anterra Capital и S2G Ventures с капитал $125 млн. всеки. В същото време Tsing Capital планира да стане още по-голям, като увеличава своя капитал до $500 милиона.

В началото на 2016 г. в света има 13 рискови фондове с капитал 1 млрд. долара - основните им инвестиции са именно в сферата на AgTech.

Те се финансират от големи агрокомпании, банки и други фондове.

В началото на инвестиционния бум в съвременни агротехнологии, първите фондове привличаха финансиране, предимно от големите корпорации в агросферата - Monsanto и Bayer.

А рисковият Антера се финансира чрез Rabobank, фондовете Eight Roads и Middleland Capital.

Някои големи агрокомпании създават собствени рискови фондове като при това не прекратяват финансирането на другите.

Първа става Syngenta, която създава свой инвестиционен фонд през 2006 година, а през 2011 г. Monsanto формира Monsanto Growth Ventures.

Сега фондовете на тези две компании са най-активните инвеститори в сферата на агротехнологиите. Подобни фондове също има и в BASF, Bayer и DuPont.

Освен универсалните фондове съществуват и специализирани.

Те основно са съсредоточени върху финансирането на новости в определена сфера - например биотехнологии или точно земеделие.

Инвестират в агротехнологии и малки компании, обикновено влагайки пари в съществуващи фондове или финансират директно новостите.

Най-голям интерес в инвеститорите, предизвикват агроиновациите, които са в зародиш.

Това се отнася и за различни научни изследвания и изобретения, които не са с търговски характер.

Например, през 2016 г. изследователите от American Chemical Society създават нова опаковка за храна от казеин. Но инвеститорите финансират друг подобен проект на Appeal - това е покритие за продукти от отпадъци от земеделието. Вторият проект е финансиран, поради това, че бизнес-моделът му е по-добър.

Освен инвеститорите в началния етап на развитие могат да помогнат и бизнес-акселератори (ускорители).

Те превръщат идеята в печеливша и съдействат за намирането на потенциален инвеститор

За първото полугодие от 2016 година в света се появяват 12 нови програми от бизнес-акселератори. Обикновено те се формират към университетите или изследователските институти, за да финансират идеите на своите студенти.

Проекти в сферата на агротехнологиите започват да поддържат бизнес-акселратори и рискови фондове, които работят в други отрасли. Например, фондът SOSV е инвестирал в 26 agtech-стартиращи бизнеси - това е един от най-големите световни инвеститори в агротехнологии.

Има проблем с финансирането на проектите в крайния им етап

Финансирането на рисковите фондове е важно и в началните и в по-късните етапи на стартиращия проект. Работата е там, че с напредването разходите се увеличиват, а повечето фондове са с ограничени ресурси. Затова стартиращите проекти работят с фондове с широк профил (те имат повече пари), а не със специализирани.

Някои от фондовете, които са концентрирани само върху финансиране на agtech-проекти, сега търсят спонсори, за да увеличат капитала си за по-късни инвестиции. В числото на увеличаващите своя капитал са Anterra и Pontifax AgTech.

Най-надежните инвеститори на по-късните етапи на финансиране са големите рискови фондове (SOSV, Sequoia Capital, Middleland Capital), а също и фондовете на големите аграрни компании (Monsanto и Syngenta).

Добре е в началото да получите инвестиции от специализиран фонд, а после от универсален

Това е една от най-надеждните стратегии за излизане на печелившия проект на пазара.

Тясно специализираните фондове могат да помогнат да се подобри техническият due dilligence, което е важно за получаването на инвестиции на по-късен етап.

В последния етап на развитие на стартиращия проект се прави и кампания, за да пробие той на пазара. Това е и една от главните причини, да се обърнете към универсален и по-голям инвеститор.

От него можете да получите и експертна оценка за състоянието на пазара.

Но има и редица рискове, свързани с тази стратегия. Преди всичко това е недостиг на финансиране на ранен етап или покупка на агротехнологията от повече инвеститори, а колкото са повече инвеститорите, толкова ще е по-малка, частта на собственика на компанията.

Макар и секторът на агротехнологииите да е популярен сред инвеститорите,пазарът на инвестициите още не е до край оформен.

Проблемът за инвестициите на по-късен етап не може бързо да се разреши, но растящият интерес на големите компании може да ускори този процес. Освен това с времето важността на агротехнологиите само ще се повишава, посевните площи на пактика ще си останат същите, а населението расте с всяка изминала година.