Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

След необичайно топлото за сезона време в началото на пролетта в края на изтеклия седемдневен период настъпи понижение на температурите и нормализиране на топлинните условия.

Във високите полета (Драгоман -4 градуса, Казанлък - 4 градуса) и на отделни места в полските райони (Видин - 2 градуса, Кнежа - 3 градуса, София -3 градуса, Благоевград - 2 градуса, Пазарджик - 2 градуса, Чирпан - 2 градуса, Стара Загора -2 градуса, Елхово - 2 градуса и др.) бяха измерени отрицателни температури, които при по-продължително задържане са критични за цветовете на овошките.

През следващия период агрометеорологичните условия ще се определят от температури близки до обичайните за края на март и началото на април.

Развитието на земеделските култури ще бъде с умерени темпове.

Наличните добри влагозапаси в горните почвени слоеве ще бъдат предпоставка за нормалното протичане на началните фази от вегетацията на засетите ранни и средноранни пролетни култури, за напредък в развитието на есенните посеви.

През периода при зимните житни култури ще се наблюдава увеличение на коефициента на братимост.

На отделни места в южните райони ечемикът, засят в агротехнически срок, ще встъпи в начало на вретенене.

При лозата ще преобладава набъбване на пъпките.

При овощните култури ще се наблюдават различни фази - от разпукване на пъпките до цветен бутон и цъфтеж.

През периода съществени валежи не се очакват и на много места в страната условията ще бъдат подходящи за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия, най-важните от които предсеитбените обработки и сеитбата на слънчогледа.

В края на март изтичат оптималните срокове за сеитбата на слънчогледа в Южна България.

Следващият период съвпада със агротехническия срок за сеитбата на слънчоглед в Дунавската равнина.

Прогнозираното относително сухо време ще осигури възможност за провеждане на растителнозащитните пръскания при овошките срещу някои икономически важни болести (ранно кафяво гниене, къдравост по прасковата, сачмянка, струпясване, загиване на завръзите по дюлата и др.) и вредители (листозавивачки, листни въшки, молци, хоботниците и др.).