Диана Кочева

Много фермери са се видяли в чудо през тази пролет от задаващи се санкции за наддекларирана площ.

Мнозина твърдят, че трудно разбират механизма на наказанията за даден процент наддекларирана земеделска земя за кампания 2016 г.

Според справка в указанията на агроведомството ще внесем максимално прости разяснения и ще дадем примери за системата на действие на жълтия картон, която се въвежда.

Засега жълтият картон важи за нарушения при до 10% наддекларирана площ

Ще се прилага за част от схемите за плащане на площ, по-точно за за преразпределителното плащане, при малките и средни стопанства и за НАТУРА.

Жълтият картон освен това ще е валиден само по веднъж по всяка отделна схема.

Кандидатите, които са получили такъв картон след проверките на място, трябва да знаят, че ще бъдат проверявани и през следващата година за слоя за 2017 г. Засега картонът ще се връчва при наддеклариране /за 2016 г./ на площ между 3% /20 декара/ и 10% от общите площи на стопанството.

Фермери, които имат наддекларирани площи в размер на 20% от общите ще получат подпомагане, но по по-специална схема.

При тях недопустимите за субсидиране площи ще се умножават по специален коефициент 1.5, а получената сума ще се изважда от допустимата площ.

Полученият резултат ще се изважда от допустимата им площ и ще им се плаща за тази крайна стойност.

При наддеклариране под 3% няма да има санкция.

В системата за налагане на административни санкции за наддеклариране от кампания 2016 МЗХ официално уточнява, че налаганите наказания важат за СЕПП, СПП /преразпределителното плащане/, МЗС /схема за млади земеделски стопани/ и ДЗС /схема за дребни земеделски стопани/.

Законодателно жълтият картон бе регламентиран от член 19а от Регламент 640/2014.

Занапред той ще се прилага за всяка схема поотделно и в евродокумента пише, че това ще става еднократно.

На практика тази административна финансова санкция ще се дължи от производителите при неспазване на изискванията следващата година.

Сега е първа година на жълтия картон за 2016 а спазването ще се проследява за 2017 г.

Ще дадем пример за жълт картон:

Ако за кампания 2016 един фермер е декларирал по СЕПП 100 ха, а установената площ от проверяващите е 95 ха, той има наддекларирани 5 ха, а процентът му на наддеклариране е 5,26%.

В случая ще се приложи жълт картон.

Площта за санкциониране се изчислява като 5-е хектара се умножат по коефициента 1,5 - получават се 7,5 ха.

Те се умножават по 50% /защото първата година действа намалена санкция от 50%/ и се получават 3,75 ха.

Площта за оторизиране на плащане на фермера се получава като от неговата реална площ 95 ха се извадят тези 3,75 ха /установени за намалена санкция/. Остават му за подпомагане 91,25 ха.

Този пример ще изглежда по различно за кампания 2017

Тогава при декларирани 100 ха и установени реални например 90 ха, наддекларираната площ ще е 10 ха, а процентът на наддеклариране ще е 11,11%.

Наддекларираните 10 ха ще се умножават по коефициента 1,5 и се получават 15 ха - те се изваждат от установената реална площ /90 ха/. Получават се пари за разликата от 75 ха.